Fria Tidningen

Djurens rätts nya redaktör säger upp sig

Konflikten kring Djurens rätts medlemstidning fortsätter. I höstas sparkades hela redaktionen när tidningen lades ut på entreprenad. Nu har nya chefredaktören Birgitta Wiberg bestämt sig för att sluta – efter endast fem månader på posten.

I september beslutade Djurens rätts förbundsstyrelse att lägga ut medlemstidningens produktion på entreprenad och därmed sparka hela redaktionen. Nu riktar flera tidigare redaktörer för tidningen, bland dem Toivo Jokkala, Jonas Nilsson och Birgitta Wiberg, skarp kritik mot förbundets ledning, som man menar genom lögner om och inför personalen och censur av information till medlemmar eroderar anseendet för Djurens rätt. Kritiken var tänkt att föras fram i en debattartikel i Djurens rätts medlemstidning, en artikel som dock ska ha lyfts ut av ansvarige utgivaren och verksamhetschefen Benny Nilsson. Dessutom väljer nu tidningens nya chefredaktör Birgitta Wiberg att sluta efter bara fem månader. Hon anser att det är ohållbart att ensam sköta det jobb som tre personer skötte tidigare – dessutom på halvtid.

– Jag har pratat med styrelsen, men de ändrar sig inte utan menar att det ska gå att göra tidningen på 50 procent. Men styrelsen kan inte något om tidningsproduktion, jag tycker att de ska ta ett steg tillbaka och lyssna på oss journalister istället.
Anledningen till att Birgitta Wiberg väljer att sluta var dock inte den som Djurens rätts förbundsordförande Camilla Björkbom, enligt Wiberg, informerade styrelsen om.

– Istället skickar hon ut ett mail om att produktionsbolaget Tidningsmakarna ska ha varit missnöjda med mig och att det är därför samarbetet upphör. Tidningsmakarna är däremot väldigt nöjda och vill gärna ha mig kvar och ett nytt samarbete är under upphandling vilket helt motsäger Camillas uppgifter.
Hur är din kommunikation med förbundsstyrelsen nu?

– Jag är helt avknoppad. Trots att jag formellt är anställd ytterligare en månad har jag inte längre tillgång till min e-post och förutom att en enda person har hört av sig för att få mer information av mig har det varit knäpptyst från förbundsstyrelsen, berättar Birgitta Wiberg.

Tidningsmakarnas vd Bruno Lundgren bekräftar att Birgitta Wiberg själv valt att lämna sitt uppdrag som redaktör för Djurens rätts medlemstidning.

Camilla Björkbom tillbakavisar Birgitta Wibergs kritik och menar att tidningen Djurens rätt följer riksstämmans tidningspolicy och verksamhetsinriktning.

– Skillnaden mot tidigare ligger på ett organisatoriskt plan. Vi betalar för tidningsproduktionen och uppdragspublicisten fördelar resurserna. En gissning från min sida är att eftersom det är nytt att tidningen ligger ute på entreprenad kanske det varit svårt för redaktören att veta vem denne är anställd av. Redaktören anställs inte längre av Djurens rätt utan av den uppdragsgivare vi anlitar.

– Jag kan inte kommentera enskilda person- eller personalfrågor. Men så mycket kan jag säga att både jag och hela styrelsen har varit nöjda med tidningen och jag är säker på att den även fortsättningsvis kommer att vara lika bra, fortsätter hon.
Enligt Birgitta Wiberg påverkar turbulensen kring medlemstidningen även andra delar av förbundet negativt.

– Organisationen har ett stort strukturellt problem som inte bara gäller mig, för det hade jag väl kunnat stå ut med. Sedan i höstas har 25 procent av de anställda försvunnit antingen genom att de har sagt upp sig eller fått sparken. Många har hört av sig till mig om att de mår dåligt på jobbet, säger Birgitta Wiberg. Jag är uppriktigt orolig över vart organisationen är på väg.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gröna partiet har svårt att nå ut

Det har gått lite mer än ett halvår sedan Gröna partiet grundades med ambitionen att återinföra hjärta och ideologi i den gröna politiken. Partiet är fortfarande i uppbyggnadsfas men har blicken framåt, mot valet 2014. Men initiativtagaren Joakim Pihlstrand-Trulp beskriver svårigheterna med att nå ut med visionerna.

Fria Tidningen

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu