Fria Tidningen

Svenskar arresterade i aktion mot Nato

Nästan 500 personer greps vid en aktion mot NATO:s högkvarter i Bryssel i söndags. Pelle Sunvisson, aktiv inom Ofog och en av de gripna, är nöjd över aktionen.

Aktionen, som Fria Tidningen skrev om i lördagens tidning, syftade till att uppmärksamma NATO:s krigspolitik och det kommande stormötet som NATO genomför i Chicago i maj.483 personer, varav 26 svenskar, greps när de försökte ta sig in på området till NATO:s högkvarter, i Bryssel.

– Vi ville utnyttja det privilegium vi svenskar har att kunna göra motstånd mot NATO utan att mista livet, säger Pelle Sunvisson från nätverket Ofog.
Klockan två i söndags åkte aktivisterna ut med buss till olika platser runt NATO-högkvarteret. Målet var att aktivisterna skulle nå området från alla sidor samtidigt. Pelle Sunvisson berättar att deras grupp mötte ett hundratal poliser när de sedan sprang fram till stängslet som omgärdar området. Själv greps han cirka 30 meter från stängslet.

– Det gick ganska lugnt till trots att de hade hundar. Vi fick sitta handfängslade ungefär en timme innan vi skickades vidare till ett utomhushäkte.
Sedan forslades Pelle Sunvisson och de andra aktivisterna vidare till ett riktigt häkte där han fick sitta tills han släpptes vid tiotiden på söndagskvällen. Trots att endast ett 20-tal aktivister lyckades ta sig över stängslet och in på området är Pelle Sunvisson optimistisk.

– Jag är väldigt nöjd med aktionen, dels för att det var så många deltagare och dels för att aktionen blivit så uppmärksammad i media hemma i Sverige.

Exakt vad Ofog kommer göra under NATO-mötet i maj är ännu inte bestämt, men enligt Pelle Sunvisson satsar man inte på att åka till Chicago.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu