”Det handlar om människor – inte väggar och tak” | Fria.Nu
Uppsala Fria

”Det handlar om människor – inte väggar och tak”

Fast jobb och två löner är ingen garanti för att man kan bo kvar i Gränby efter hyreshöjningen. Uppsala Fria har träffat Randah Hamam, en av många hyresgäster som kommer att behöva flytta.

Randah Hamam kom till Sverige för 23 år sedan från Syrien. Hon jobbar 75 procent som tillförordnad butikschef på klädaffären Twilfit och hennes man jobbar heltid som busschaufför. Båda har fast tjänst, men de kommer ändå inte att ha råd att bo kvar i sin lägenhet i Gränby efter hyreshöjningen.

Tillsammans med sin sjuttonåriga son och sin elvaåriga dotter bor de i dag i en fyra. Hyran ligger på ungefär 7 500 kronor i månaden, men efter renoveringarna kommer hyran att höjas till nästan 12 000 kronor i månaden.

– Vissa månader är det vad jag får ut i lön och det är ju inte den enda utgiften man har, säger Randah Hamam.

Den stundande hyreshöjningen har lett till stor osäkerhet för familjen som absolut inte vill flytta från sitt hem.

– Man tappar tryggheten och kan inte planera ens fyra månader framåt. Ska vi flytta någon annanstans blir det samma problem. Lönerna ökar inte i samma takt som kostnaderna. Det känns jättejobbigt. Vad ska hända med oss? Vi vill inte flytta, vi trivs här.

De nuvarande planerna för renoveringen innebär en onödig lyx, menar Randah Hamam.

– Ekparkett och annan lyxinredning behöver vi inte. Vi skulle ända bara kunna njuta av den ett par timmar på kvällen efter jobbet. Och måste vi skaffa två jobb för att klara av att betala hyra och omkostnader – vad ska vi då med lyxen till? Om det nu är tänkt att vi ska bo kvar alltså, säger hon.

Hon säger att hon förstår att hyran måste höjas, men att det ska vara till rätt gräns, så att folk kan betala.

– Det är människor det handlar om och inte bara väggar och tak. Ett tryggt land behöver trygga människor. Det är inte alla som med fast jobb som kan spara ihop pengar till insatsen för att köpa en bostadsrätt.

– I odemokratiska länder som mitt hemland bor rika och fattiga människor på olika ställen, men i ett demokratiskt land som Sverige ska det inte behöva vara så. Vi betalar mycket i skatt, vi ska ha en viss livskvalité. Vi ska inte behöva oroa oss för vad som kommer hända med oss, säger hon.

Hon menar också att hyresnivåerna får konsekvenser för jämställdheten.

– Hyrorna tvingar folk att stanna i förhållanden som de kanske vill lämna. Det blir som i mitt hemland där kvinnor tvingas stanna med sina män för att bli försörjda. Det är inte därför man ska bo ihop! Och vad har politikerna gjort? Ingenting.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu