Dyra renoveringar tvingar många att flytta | Fria.Nu
Uppsala Fria

Dyra renoveringar tvingar många att flytta

Hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras tvingar många att flytta. ”Lagen är tandlös och erbjuder inget skydd för hyresgästerna när bolagen tar chansen att trissa upp priserna”, säger Jens Lundberg, Hyresgästföreningen i Uppsala.

I Kvarngärdet och Gränby ska hyrorna höjas med mellan 40 och 60 procent efter renoveringar om bolagen får sin vilja igenom. Det skulle innebära att en stor del av hyresgästerna måste flytta därifrån. Men hyresgästerna har tagit upp kampen om sina hem.

– Vad ska vi göra? Vi har ingenstans att ta vägen. Det känns hopplöst, men vi måste ju försöka, säger Randah Hamam som bor i Gränby.

I Kvarngärdet har Stenas hyresgäster överklagat hyreshöjningen till hovrätten, efter att hyresnämnden i januari beslutade till hyresvärdens fördel. I Gränby vägrar hyresgäster att skriva på avtalet som godkänner att företaget går in i deras lägenheter, efter en informationsinsats från Hyresgästföreningen.

Företaget Rikshem som äger fastigheterna i Gränby motiverar höjningarna med att husen behöver omfattande renoveringar.

– De här områdena byggdes för 40 år sedan. Det är stora renoveringar som måste göras, det räcker inte att bara lappa och laga, säger Krister Karlsson, chef för projekt och fastighetsutveckling på Rikshem.

Även hyresgästföreningen ser ett behov av renovering, men anser att hyreshöjningen är alldeles för hög.

– De har inte kunnat visa att de här hyreshöjningarna är nödvändiga, vi har inte fått se några siffror eller någon rapport. Vi misstänker att man ofta använder standardhöjningen för att trycka upp hyrorna så mycket som möjligt, säger Jens Lundberg.

Krister Karlsson på Rikshem bekräftar att hyreshöjningen inte bara handlar om att finansiera renoveringen.

– Hyran baseras på ett bruksvärdessystem, man jämför med likvärdiga lägenheter i samma område. Det som ligger närmast i läge och standard är Uppsalahems och Stenas fastigheter i Kvarngärdet och de har gjort ännu högre höjningar. Vi yrkar på en 43 procents hyresökning, säger han.

På frågan om inte hyresgästerna redan betalat för en del av renoveringen via sin hyra, svarar han:

– Nej, man betalar bruksvärdet för lägenheten, pengar läggs inte undan till renovering. När lägenheterna renoveras höjs bruksvärdet, säger Krister Karlsson.

Rikshem har inte räknat på hur många som kommer att bli tvungna att flytta.

– Vi hoppas att folk bor kvar. Vissa kommer säkert att se över sin boendesituation och en del kommer kanske fram till att man inte behöver en så stor lägenhet, säger han.

Men Hyresgästföreningen menar att närmare hälften av de som bor i området kommer att behöva flytta.

– Det här kan fastighetsägaren göra för att de vet att de kommer att fylla lägenheterna ändå, oavsett hur många som måste flytta för att de inte har råd att bo kvar, säger Jens Lundberg.

Hyresgästerna har i praktiken liten chans att påverka, menar han.

– Det finns en skyddslagstiftning för hyresgäster som ska garantera inflytande, men lagen är tandlös och den rättsliga praxisen ser annorlunda ut. Hyresvärden har vunnit nästan 100 procent av gångerna när olika fall prövats i hyresnämnden, säger Jens Lundberg.

Att det byggs nya lägenheter i Uppsala hjälper inte dem som tvingas flytta från sina hem i Gränby och Kvarngärdet.

– De som måste flytta från Gränby kommer inte att kunna ha råd med en nyproducerad lägenhet. Det är inte för dem lägenheterna byggs, säger Jens Lundberg.

Hyresgästföreningen vill att staten ska ta ett större ansvar.

– Lagstiftningen om inflytande måste skärpas så att hyresvärden måste bry sig om vad hyresgästerna tycker och så att bolagen inte tar varje chans att trycka upp hyran så mycket som möjligt. Vi har ett gemensamt ansvar för att samhället ska hålla samman och att folk ska ha någonstans att bo, säger han.

Bostäderna i Gränby och Kvarngärdet byggdes som en del i det så kallade miljonprogrammet.

– De byggdes eftersom det fanns ett behov av bostäder. Det togs politiska beslut för att folk behövde någonstans att bo, även låginkomsttagare. Nu tycker man att hyresgästerna ska betala allt, säger Jens Lundberg.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2021 Fria.Nu