På toppen – och med integriteten i behåll | Fria.Nu
Uppsala Fria

På toppen – och med integriteten i behåll

McDonalds erbjöd 200 000 kronor för att få använda deras musik. Det ”kändes fel” och hamburgerföretaget fick ett ”tack, men nej tack”. Nyligen föreslog ett av världens fyra största skivbolag från USA ett samarbete. Nope, inte det heller. Lissi dancefloor disaster är bandet som inte tar första bästa chans bara för att den finns där.

Med experimentell elektropop och samhällskritiska texter tog Lissi dancefloor disaster Uppsala med storm 2008. Fyra år senare, med världen inför sina fötter, håller de fortfarande lika hårt på sin integritet.

– Den röda tråden i vårt band är att vi är oss själva och gör vad vi själva vill. Det är skönt att problematisera och att lämna de stereotypa bilderna av att man som artist bara ska vara glad och tacksam hela tiden, säger Johan Tilli.

Johan Tilli och Josefin Lindh vill utgöra ett aktivt motstånd mot mainstream – då tar det emot att sälja sig till McDonalds. Och när ett av världens största skivbolag lockar med kontrakt mot att bandet anpassar sig en aning, är valet enkelt.

– Vi vill behålla kontrollen över vår musik och ha friheten att utvecklas som vi vill, säger Johan Tilli.

Om den allmänt förutfattade meningen att magkänslan leder mot ruinens brant och realism mot framgång skulle vara sann, är Lissi dancefloor disaster undantaget som bekräftar regeln. Efter fyra års musikskapande med trogen publik och recensioner som ”ett av Sveriges mest hypade band” (Festivalrykten.se), tecknade till slut bandet sitt första skivkontrakt förra veckan med indiebolaget Goldenbest.

– Vi gick på en kombination av strategi och magkänsla. Det känns helt rätt men det har varit många och svåra val. Den senaste tiden har vi tänkt mycket på vad vi vill, vilka vi vill vara, vad vi vill berätta.

Både Johan Tilli och Josefin Lindh är engagerade i miljöfrågor och mänskliga rättigheter. De har tidigare varit aktiva i miljöorganisationerna Klimataktion och Klimax. För tillfället har de ett samarbete på gång med nätverket Ingen människa är illegal där intäkterna från en kommande låt kommer att gå till papperslösa. Idén om aktörskap och viljan att konkretisera den i konstruktiva handlingar genomsyrar hela bandet. Allt från valen de gör till musikens texter.

– Känslan av utanförskap i samhället är central i vår musik. Känslan av att inte vilja vara mainstreem och tillhöra den kultur som håller på att utrota allt liv på jorden. Vi vill vara ett motstånd mot det, i opposition, och hitta gemenskaper med platser och människor att dela motståndet med.

Istället för att skriva på ett kontrakt med ett världsskivbolag satsar Lissi dancefloor disaster på lokala kontrakt med bolag som är duktiga inom sina områden. Som Goldenbest som enligt Johan Tilli är ”bäst på Skandinavien”.

– Det viktigaste är att folk som vi arbetar med kan förstå oss. Vi väljer de skivbolag där vi vet att vi får arbeta med människor som vi klickar med och som brinner för vad vi gör.

Lissi Dancefloor Disaster finns sedan 2008. Bandet har fokuserat mycket på livemusik och spelat på allt från stora festivaler som Hultsfred, Emmaboda och Peace & love, till mindre klubbar. Deras musik har funnits tillgänglig på internet sedan starten. De har varit på Tysklandsturné, till Wien, Helsingfors, Manchester och är nu uppe i över 90 spelningar berättar Johan Tilli.

– Vi har hållit på i flera år utan skivbolag och det har gått bra. Det här med skivkontrakt är väldigt roligt men känns fortfarande lite overkligt.

Josefin Lindh och Johan Tilli träffades 2007 på en universitetskurs i Uppsala och ett år senare var Lissi dancefloor disaster ett faktum.

– Josefin hade spelat i popband på Hultsfred och jag som bara hade suttit hemma i tio år och programmerat konstiga ljud och experimentell elektronisk musik, blev jätteimponerad. Tillsammans blandade vi våra olika förhållningssätt och det blev vårt band.

Kanske har du sett porträttet av en gul katt klä husväggar i Uppsala, Stockholm, Göteborg, Örebro eller någon annan stad och undrat vad det är? Det är katten Lissi, den enda av tre katter som stod ut med deras musik och som satt kvar på hans skrivbord när han mixade de elektroniska ljuden. När bandet åker på turné smyger de ut om nätterna och klistrar upp Lissi på husväggarna men hur katten kan ta sig så högt är en hemlighet. Numer sätter även fans upp den gula katten, både bandets och egentillverkade, så det är svårt att veta hur många det finns. I Uppsala uppskattar Johan Tilli att ett hundratal katter tittar ner från stans väggar. Och trots att omvärlden börjar få upp ögonen för Lissi dancefloor disaster vill de vara kvar i Uppsala.

– Vi trivs här. Det skulle kännas lite väl kliché att flytta till New York bara för att vi skrivit på ett skivkontrakt.

På fredag intar bandet legendariska kabarén Moulin rouge i Paris. Byggt på 1800-talet är det idag en strategiskt viktig scen som ofta lyft framtida stjärnor.

– Det blir första gången vi spelar i Frankrike. Då passar vi på att sätta upp katten Lissi i Paris också, säger Johan Tilli.

Annons

Rekommenderade artiklar

Finska mödrar firas med katt och hare

Kultförklarade Gommi och Pommi, av den finske artisten M.A Numminen och hans ständige ackompanjatör Pedro Hietanen, gästar Kulturoasen i Håga By på söndag. Utklädda till haren Gommi och katten Pommi kommer de för att fira finska mödrar. – På mors dag blir det blir inget provokativt, lovar M.A Numminen, pionjär i Finland inom avant-garde, underground och elektronisk musik.

Uppsala Fria

Familjeföretaget Fyrisbiografen blir ideell förening

Efter tredje generationen Annell vid rodret drar sig Fyrisbiografens ägare tillbaka. Stödföreningen Fyrisbiografens vänner tar över och från och medi sommar ska bion bli en av Folkets Bios lokala avdelningar.

– Fyrisbiografen i Uppsala är, om inte Sveriges äldsta så näst äldsta biograf som fortfarande är igång, säger Hanna Jansson från föreningen Fyrisbiografen.

Uppsala Fria

Morfis Bixur tar med sig världen

Nyligen hemkomna från Istanbul spelar de på hemmascenen Bistro Hijazz imorgon torsdag. Med sig tar Morfis Bixur musik och bilder som ska representera människans ursprung och världens alla hörn.

Uppsala Fria

Uppsala får klubb för lesbiska

Shylips är en kväll av, med och för kvinnor. På lördag är det dags för Uppsalas första klubb för lesbiska. Mellan nio på kvällen till tre på morgonen spelar sex kvinnliga dj:s för dansande kvinnor i alla åldrar på Orange, Svartbäcksgatan 9.

Uppsala Fria

© 2019 Fria.Nu