Fria Tidningen

Regeringens oljevänliga Arktispolitik är ohotad

Hälften av regeringspartierna och en majoritet i riksdagen vill förhindra utvinning av olja och gas i Arktis. Ändå driver regeringen en utvinningsvänlig linje under sitt nuvarande ordförandeskap i det Arktiska rådet, som möts i veckan i Stockholm.

De fem arktiska kuststaterna – Kanada, USA, Ryssland, Norge och Danmark (genom Grönland) – är i full färd med att stycka upp Arktis. När isarna raskt smälter öppnar sig möjligheter i den hittills närmast orörda naturen. Över en femtedel av världens oupptäckta olje- och gasresurser beräknas finnas i Arktis.

– Hela havsbottnen kommer att tillfalla dessa fem stater, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

– Dessa stater har rätt att utvinna gas och olja på sina territorier. Ingen annan stat kan säga nej till dem.

Sverige, som inte har kust mot Arktiska havet, har alltså inga juridiska anspråk på vad som försiggår där, och det är således svårt att kräva ett stopp för oljeutvinning, menar Mahmoudi. Det påpekade också miljöminister Lena Ek (C) nyligen i Ekots lördagsintervju.

– Vad finns det för internationella mekanismer som skulle göra att man kom fram? frågade hon retoriskt.

Men Folkpartiets miljöpolitiske talesperson Anita Brodén menar att Sverige just nu har en unik möjlighet att förhindra utvinning av fossila bränslen, i och med att Sverige är ordförande i Arktiska rådet till och med maj 2013. Folkpartiet vill, precis som Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, arbeta för att hela eller delar av Arktis blir ett marint reservat. På så sätt kan utvinningen av fossila bränslen stoppas eller kraftigt begränsas. Det är en bra väg att gå, menar Said Mahmoudi.

– Det är ganska lätt i fallet Arktis, eftersom det rör sig om så få som fem stater. Och det är lätt att få ett internationellt godkännande eftersom miljön i Arktis är så känslig.

En djuphavsborrningsolycka likt den i Mexikanska golfen utanför USA för två år sedan skulle få långt värre konsekvenser i Arktis, där möjligheterna att åtgärda en sådan olycka är kraftigt begränsade av de hårda förhållandena.

Den svenska regeringens strategi i Arktis har riktat in sig på problem som dessa, på frågor man anser vara politiskt möjliga att driva. ”Den förväntade utvinningen av olja, gas och andra naturtillgångar” tas för given i strategidokumentet; Sverige jobbar istället för att skapa regelverk för hur utvinningen ska ske, skriva samarbetsavtal kring räddningsoperationer vid olyckor, och ”främja svenska kommersiella intressen i Arktis”.

 

Miljöminister Lena Ek påpekar i Ekot att det är svårt att förhandla om ett stopp för oljeutvinning med stora stater som Kanada, Ryssland och USA. Men hon har mer omedelbara hinder att hantera – hennes egen regering gör inget motstånd mot stormakternas jakt på fossila bränslen. Utrikesminister Carl Bildt, Sveriges representant i Arktiska rådet, slog nyligen fast den linjen i en interpellationsdebatt med Vänsterpartiets Jens Holm.

Centerpartiet hävdar att de driver sitt krav på marina reservat i Arktis främst genom Lena Ek, men hon vill inte berätta för Fria Tidningen hur hon arbetar för att ändra regeringens linje.

Sverige skulle också kunna jobba genom Nordiska ministerrådet, genom att försöka nå en gemensam linje med Danmark och Norge. Lena Ek deltog i måndags och tisdags på Nordiska miljöministerrådets möte på Svalbard i Norge, men där stod frågan om att förhindra utvinningen av fossila bränslen, precis som vanligt, inte på dagordningen.

Varken Folkpartiet eller Centerpartiet bjuder på något dundrande motstånd mot regeringens utvinningsvänliga linje. De vill inte söka riksdagsmajoriteter med andra partier utan fortsätter sina insynsfria diskussioner med regeringen och satsar på att ”bygga opinion” – Centerpartiet bjuder till exempel in sina nordiska systerpartier till ett Arktis-seminarium i riksdagen i juni.

Folkpartiets miljöpolitiske talesperson Anita Brodén säger att läget snabbt blir allt mer akut i Arktis, inte minst genom att Ryssland nu låter privata oljebolag arbeta i Arktis. Hon hoppas att Folkpartiet antar ett nytt partiprogram som kräver ett moratorium, ett tillfälligt stopp för all utvinning.

– Åtminstone tills dess att vi har ett ordentligt regelverk, risken är annars att Arktis blir det nya Klondyke.

Fakta: 

Fem riksdagspartier vill stoppa oljeutvinning i Arktis:

Folkpartiets landsmöte antog 2009 en motion om ”att Arktis bör bli ett marinreservat … där utvinning av olja och gas förbjuds.”

Centerpartiet antog ett stämmobeslut för sex månader sedan om att partiet ska ”verka för att förhindra olje- och mineralutvinning i känsliga arktiska miljöer och för att införa marina reservat”.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet enades inför valet 2010 om att ”agera kraftfullt för att det internationella samfundet snarast utvecklar och antar en konvention som ger Arktis skydd mot exploatering och militarisering under minst 100 år”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

MP:s utspel om klimatlag ifrågasatt

Miljöpartiet vill ha en ny lag som tvingar svenska regeringar att minska utsläppen. Bara så kan Sverige eliminera sina utsläpp, menar partiet, som nu vill få samtliga riksdagspartier att arbeta för ett övergripande klimatpolitiskt ramverk. Men miljöministern är inte imponerad, och klimatpolitiken ser ut att åter fastna i sifferbataljer.

Fria Tidningen

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu