Syriska rebeller anklagas för krigsbrott | Fria.Nu
Fria Tidningen

Syriska rebeller anklagas för krigsbrott

Vissa väpnade grupper i den syriska oppositionen har utfört allvarliga brott så som kidnappning och tortyr av säkerhetsstyrkor och anhängare till Assad-regimen, enligt Human rights watch.

Människorättsorganisationen skickade ett öppet brev till Syriens nationella råd, SNC, på tisdagen där de uppmanar oppositionsledningen att göra vad de kan för att förhindra och fördöma handlingarna. HRW har talat med syrier som vittnar om övergrepp, har granskat videoklipp som lagts upp på Youtube och hänvisar även till en FN-rapport från februari som dokumenterar allvarliga övergrepp.

– Den syriska regeringens brutalitet rättfärdigar inte att den väpnade oppositionen utför brottsliga handlingar, säger Sarah Leah Whitson från HRW till Washington Post.

De väpnade grupperna menar att Assad-regimens våldsamma tillslag mot de till början fredliga protesterna har tvingat dem att ta till vapen. Regimen å sin sida lägger skulden på våldsamheterna på ”terrorister och utländska extremister”. Enligt FN har minst 8 000 personer dött i upproret mot Assad-familjens 40-åriga enväldiga styre som nu har pågått i ett drygt år.

Fakta: 

Läs mer om det syriska upproret: 

Revolten som vägrar dö

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu