Lena måste hitta ett jobb där hon får bära sin mask | Fria.Nu
Uppsala Fria

Lena måste hitta ett jobb där hon får bära sin mask

Parfymerade produkter gör henne svårt sjuk. Därför måste Lena Nilsson i Österbybruk alltid ha en andningsmask med visir på sig när hon är ute och rör sig bland andra människor. Lena hoppas kunna hitta ett jobb där arbetsgivaren tycker att det är okej att hon använder masken.

Hjärtklappning, panikkänslor, andningsbesvär och extrem trötthet är några av Lena Nilssons symptom. De senaste åren har Lena kämpat mot sin svåra allergi, eller överkänslighet för dofter, som är en mer korrekt beskrivning på hennes besvär.

– Jag är doftöverkänslig. Det innebär att jag är överkänslig för kemikalier och olika typer av parfymerade produkter, bedyrar Lena Nilsson.

Hemma i den gula tegelvillan i Österbybruk ser hon till att undvika parfymerade produkter. På köksgolvet står även en luftrenare och susar, den renar luften från alla möjliga ämnen som kan irritera Lenas luftvägar. Ingen i familjen använder parfymerad tvål eller schampo och besökare uppmanas att undvika att använda starka dofter, som till exempel rakvatten eller parfym.

Med hjälp av modern teknik och rätt produkter går det att skapa en dräglig miljö, men det är värre när Lena ska ge sig ut och handla eller besöka läkare. Eftersom doftämnena som gör Lena sjuk är spridda i samhället behöver hon skydda sig med hjälp av en hjälmförsedd ansiktsmask. Lena reagerar även på om folk bär kläder som tvättats i parfymerat tvättmedel.

– Folk här omkring i Österby börjar vänja sig vid att jag har mask på mig när jag är i affären och handlar, säger Lena Nilsson.

För tillfället är hon arbetssökande. Doftöverkänsligheten gjorde att hon inte fick fortsätta arbeta som röntgensjuksköterska vid Faluns lasarett.

– De var rädda för att patienter skulle bli rädda av att jag bar mask på arbetet. Jag har även sökt ett annat jobb som röntgensjuksköterska men jag har förstått att många tycker att det är problematiskt med kundkontakter för en person som behöver ha mask på sig för att kunna arbeta, hävdar Lena Nilsson.

Men Lena ger inte upp. Hon vet att hon har en yrkeskompetens som efterfrågas och att hon fortfarande har mycket att ge.

– En anledning till att sjukhusledningen inte kunde hitta ett jobb åt mig var att jag var mycket sjukskriven. Det var först på slutet som jag fick tillgång till den masken som jag har nu, men istället valde min arbetsgivare att ge mig ett avgångsvederlag, säger Lena Nilsson.

De sista åren i Falun var inte roliga. Det blev inte bättre av att sjukhuspersonal valde att använda parfymerade produkter trots att de kände till Lenas överkänslighet.

– Jag blev sjuk när jag bytte om till arbetskläder eftersom alla inte avstod från att sätta på sig parfym när de jobbade.

Lena har mötts av såväl nonchalans som okunskap under de år som hon har kämpat för sin rätt. Nu är hon engagerad i Astma- och allergiföreningen i Östhammar för att väcka frågan om överkänslighet för dofter. I Sverige uppskattas 350 000 människor vara drabbade av sensorisk hyperreaktivitet (SHR), som diagnosen kallas. Nästan tre fjärdedelar av de doftöverkänsliga är kvinnor. Det forskas för fullt på orsakerna till doftöverkänslighet men kunskaperna finns än så länge mest bland experter på allergi. Därför möts varje dag tusentals människor med liknande besvär av oförstående blickar när de vänder sig till sjukvården i Sverige.

– Jag har fått bra hjälp men det har tagit tid. En psykolog i Uppsala gav mig ett felaktigt bemötande. Hon trodde att man kan bli av med doftöverkänsligheten med kognitiv beteendeterapi, KBT. Det sitter alltså inte i huvudet som en del verkar tro, fastslår Lena Nilsson.

I Lenas fall är det en överläkare vid Akademiska sjukhuset som skrivit ut intyget och hon har testats efter de möjligheter som i dag står att finna i Sverige. Ämnet capsaisin, som finns i chili, tillsätts i ökande grad när personen andas in luft. Till slut när den testade hostar för mycket avbryts testet och dosen capsaisin ger besked om känsligheten för ämnet. Den blir sedan vägledande i klassningen av doftöverkänslighet.

Försäkringskassan anser att hon är för frisk för att stanna hemma med sjukpenning. Ett öde som Lena delar med många andra sjuka i Sverige. Därför måste hon hitta ett arbete där hon kan bära sin mask, men hittills har jobbsökandet inte gett någon utdelning. Åter igen spelar fördomarna mot det som är annorlunda som in i samband med rekryteringen.

– Så länge som du inte är sjukskriven en längre tid får du ingen hjälp av Försäkringskassan med rehabilitering. När jag var i Falun försökte jag jobba och då blev Försäkringskassan aldrig inblandad. Därför kunde aldrig Försäkringskassan och min arbetsgivare komma fram till en gemensam lösning, säger Lena Nilsson och tillägger att hon även har andra sjukdomar att kämpa emot och att man som enskild person inte orkar kämpa hur mycket som helst.

Ordspråket man måste var frisk för att orka vara sjuk stämmer väl in på Österbybon Lena Nilsson. Hon har blivit uppmärksammad i media och medverkade nyligen i tv-programmet Filip & Fredriks årskrönika, som sändes i kanal 5. Under våren medverkar hon i ett nytt program på kanal 5.

Fakta: 

Doftöverkänslighet (sensorisk hyperreaktivitet)

• Kan utlösas av ämnen i parfym, kosmetika, rengöringsmedel och mycket mer.

• Symtom kan vara andningssvårigheter, huvudvärk, svettningar och extrem trötthet.

• Omkring sex procent av befolkningen tros vara drabbad, uppskattningsvid 70 procent är kvinnor.

Källa: Astma- och allergiförbundet

Annons

Rekommenderade artiklar

Vegetariskt alternativ kan komma tillbaka

Förra terminen infördes ett vegetariskt alternativ under skollunchen för alla skolbarn i Östhammars kommun. Alternativet togs bort från meyn inför vårterminsstarten på grund av att mer mat slängdes, men den vegetariska maten kan få en ny chans.

Uppsala Fria

Tierp tar upp konkurrensen med UNT – varslade får behålla jobben

Efter att Annonsbladet köpts upp är Östra Uppland den överlägset största gratistidningen som delas ut till hushållen i Östhammars kommun. Men snart startar Tierps tryckeri en efterföljare till Annonsbladet. Den 13 februari delas det första numret av Annonsnytt ut.

Uppsala Fria

Ny Gräsöfärja försenas

Miljövinster görs direkt om ny linfärja kan installeras mellan Gräsö och fastlandet i Östhammars kommun. Men olika aktörer har olika syn på bemanningen, därmed stoppas arbetet tillfälligt.

Uppsala Fria

SSM tonar ner kritiken mot Forsmark

En ny rapport visar att reaktorerna F1 och F2 i Forsmark är extra sårbara för strömavbrott, som innebär att reaktorn står utan kylning. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, anser dock att olycksrisken är låg eftersom reaktorerna är försedda med haverifilter som förhindrar utsläpp av radioaktiva ämnen, även vid härdsmälta.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu