”Det är helt bisarrt” | Fria.Nu
Uppsala Fria

”Det är helt bisarrt”

För första gången har steriliseringslagstiftningen prövats i svensk domstol – och ogiltigförklarats. Juristen som drivit fallet är Kerstin Burman från Uppsala.

Till vardags jobbar hon som förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd. Hon gick ut juristprogrammet på Uppsala Universitet för fem år sedan och gjorde sin praktik på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU). När praktiken tog slut fortsatte hon att jobba som volontär med frågorna.

Kerstin Burman har företrätt Simon sedan det första ansökningstillfället 2010.

Varför engagerade du dig i den här frågan?

– Det handlar om grundläggande demokratiska värden. Det är helt bisarrt att Sverige 2012 har kvar den här lagstiftningen. Det här är också en grupp som haft svåra levnadsvillkor. Samtidigt berör det oss alla var gränserna går och hur vi tänker kring kön.

Varför är den här domen så viktig?

– Förutom att det är viktig för Simon och många med honom att få ett leg som överensstämmer med sin könstillhörighet, visar domslutet att Europakonventionen kan tillämpas, att den är ett skydd för mänskliga rättigheter även i Sverige.

Varför blev utslaget som det blev?

– Det har lobbats mycket i Europa i den här frågan och kommissionären för mänskliga rättigheter tog ställning mot kravet på sterilisering. Det gjorde också socialstyrelsens egen utredning från 2010. Rättsutvecklingen hänger med.

Det har skrivits en hel del om den politiska kampen mot steriliseringskravet, men inte om den rättsliga?

– Jag har försökt få journalister intresserade, men det har inte funnit något intresse innan domen kom.

Du är också politisk engagerad inom vänsterpartiet i Solna kommun och Storstockholm. Hur hinner du med?

– Det här är frågor som engagerar. Det ger energi – framförallt när man når framgång. Man träffar också så många fantastiska människor, bara det gör att man får mer energi, säger hon.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu