Den 100 år gamla parken i Luthagen – och dess vara eller icke vara – delar staden över såväl parti | Fria.Nu
Uppsala Fria

Den 100 år gamla parken i Luthagen – och dess vara eller icke vara – delar staden över såväl parti

Den 100 år gamla parken i Luthagen – och dess vara eller icke vara – delar staden över såväl parti som blockgränser. I onsdags godkändes detaljplanerna av kommunstyrelsen. Men frågan avgörs den 26 mars i kommunfullmäktige.

Normalt skulle ärendet gå vidare efter att byggnadsnämnden godkänt detaljplanen, men nämnden har skjutit över beslutet i den infekterade frågan på kommunfullmäktige.

Förra onsdagen röstades detaljplanen igenom i kommunstyrelsen av Moderaterna, socialdemokraterna och kristdemokraterna, medan Vänsterpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Socialdemokraterna röstade nej till det förslag som lades 2009, men anser att de förändringar som gjorts är tillräckliga.

– Man ska komma ihåg att det är privatägd mark. Det hade varit en annan sak om den var kommunal, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

Han menar att om kommunen nekar NCC byggtillstånd på marken, kan företaget helt förhindra att allmänheten från att nyttja den ändå.

– Om vi inte godkänner detaljplanerna kan NCC välja att inhägna hela maken och inte låta invånarna beträda den alls. Med den här planen kommer det åtminstone att finnas en mindre allmän park, säger Erik Pelling.

Enligt den aktuella planen är det också företaget som ska finansiera skapandet av parken.

– Genom den här kompromissen kommer NCC att skjuta till pengar för belysning, bänkar och en mindre park som kommunen sedan kommer att sköta. Nu är det en grönyta som inte sköts. Var ska vi få pengarna ifrån att köpa in den och iordningställa en stadsdelspark?

Men det främsta skälet till att godkänna detaljplanerna är att bostäderna behövs, menar han.

– Det finns en skriande bostads- och förskolebrist. Visst finns det en risk att parken kommer att ses som en innergård, men då får man vara tydlig med att det är en allmän plats som är tillgänglig och öppen för alla.

Att det redan finns godkända detaljplaner för 3 000 nya lägenheter i staden, gör inte de 220 lägenheterna som ska byggas på marken mindre viktiga, menar han.

– Det måste finnas företag som vill bygga bostäder på platsen också. Det här är ett attraktivt område, säger han.

Erik Pelling tror inte heller på en folkomröstning i frågan.

– Vi har en representativ demokrati. Alla kan vara med och rösta bort de förtroendevalda om man inte är nöjd med den politik som förs.

Men föreningen seminarieparkens vänner försöker påverka politikerna och hoppas att enskilda ledamöter ska gå emot sitt parti i den omstridda frågan.

– Jag vet att det finns socialdemokrater som är emot bygget, det här är inte klart än, säger Gunnel Lindh.

Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmári Waldau beskriver det planerade bygget som ”vansinne”.

– Med de byggplaner som finns i området krävs en stor och bra park, varför ska man bygga bort en så stor del av den redan gröna yta som finns? Seminariet har också ett stort kulturhistoriskt värde i sin helhet med byggnad, trädgård och idrottsplats. Det här är ett sorgligt beslut både för de gröna värdena och Uppsala som kulturstad, säger hon.

Även centerpartiet kommunalråd Stefan Hanna är kritisk.

– Vi i Centerpartiet är helt eniga om att det här är djupt olyckligt, om man tänker långsiktigt. Stadsdelsparker måste finnas, med möjlighet till vila, lek och rekreation. Vi vill gärna att företaget ska bygga bostäder, men varför bygga sönder ett av Uppsalas få centrala grönområden? Det finns andra områden att bygga på, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu