Fria Tidningen

Hundratusentals protesterar mot kärnkraft

Hundratusentals människor världen över uppmärksammade årsdagen av kärnkraftsolyckan i Fukushima på söndagen.

I Japan deltog omkring 16 000 personer i en manifestation på en basebollstadion i Koriyama, 60 kilometer från det havrerade kärnkraftverket.

– Vår by har blivit ett nytt Chernobyl, sa bonden Masami Yoshizawa i ett tal, rapporterar AFP.

– Vi är förtvivlade nu, men jag kommer återvända hem även om det tar resten av livet, sa Yoshizawa som är en av de 50 000 japaner som tvingats överge sina hem till följd av katastrofen.

Enligt den japanska tidningen Yomiuri Shimbun har 573 dödsfall konstaterats som en direkt följd av kärnkraftskatastrofen och ytterligare tusentals har utsatts för strålning.

Demonstranterna kräver att de som har påverkats av katastrofen ska kompenseras och att den japanska kärnkraften avvecklas.

I Tokyo protesterade tusentals utanför TEPCO, bolaget som driver Fukushima, och demonstranter bildade en mänsklig kedja runt parlamentet.

I Frankrike ska uppemot 60 000 personer ha bildat en 230 kilomter lång kedja genom Rhonedalen som har den högsta konsentrationen av kärnkraftverk i Europa. 58 reaktorer genererar omkring 75 procent av landets elektricitet vilket gör Frankrike till världens mest kärnkraftberoende land, en fråga som De grönas presidentkandidat Eva Joly försöker lyfta inför valet.

Demonstrationer genomfördes även i bland annat Tyskland, Spanien, Schweitz, Australien, Taiwan och Filippinerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu