Fria Tidningen

Året då allt förändrades

Efter att Anton Hysén kom ut som Sveriges första öppet homosexuella manliga fotbollsspelare blev ingenting sig likt. Ett år har gått fyllt av beundrarbrev, galapriser och ett nyblivet kändisskap.

Jag möter Anton Hysén på Ruddalens idrottsplats i Göteborg där hans lag Utsiktens BK tränar. Han pekar mot en stor snöhög och berättar att lagets kansli annars brukar ligga där men att det brändes ner under förra året. Anton skrattar nervöst när han berättar att han först trodde att det var en attack mot honom, något som senare har visat sig inte stämma. Istället sätter vi oss i lunchrestaurangen för att prata om året som gått sedan han i mars i fjol kom ut som homosexuell i fotbollsmagasinet Offside och om hans förväntningar inför säsongen som nykomlingar i division 1 södra.

– Det har varit ett händelserikt år, mycket att lära. Det har varit mycket positivt vilket jag inte trodde det skulle vara. Jag trodde det skulle vara lite mer negativa kommentarer men det har nästan bara varit positivt, säger han. De negativa kommentarerna har förekommit på internet och ingen har vågat säga något personligen till honom.

Anton Hysén är den andra öppet homosexuella manliga spelaren efter den brittiske Justin Fashanu, som blev hårt ansatt för sin läggning och tragiskt tog livet av sig 1998. Men mycket har hänt sedan dess och reaktionerna mot Anton har varit helt annorlunda. Han har fått beundrarbrev från hela världen, tilldelats pris som ”Årets homo” på QX-galan och tagit emot flera andra priser utomlands. Medier runt om i världen har alla velat berätta historien om den unga göteborgaren. Anton Hysén är en självsäker och energisk 21-åring som verkar ha axlat det gångna årets uppmärksamhet på ett obekymrat sätt men medger samtidigt att det gett honom en del nya insikter.

– Jag blir starkare för varje grej, jag lär mig hela tiden. Man blir en mer mogen person och mer medievan, kan jag säga.

Men har folk runt omkring dig, till exempel inom fotbollen, förändrats något?

– Ingen bryr sig inom idrotten, det är som vanligt. Det tycker jag är bra, man ska inte göra så stor grej av det eller dramatisera allt. Men samtidigt måste man prata om det eftersom ingen annan har gjort det.

En förhoppning när han kom ut var att fler skulle våga följa efter och att det skulle starta en diskussion kring ett ämne som det annars är väldigt tyst om inom idrotten. Men ett år efter den numera legendariska artikeln är han fortfarande ensam i hela världen som öppet homosexuell manlig spelare.

– Det tar lite tid tror jag. Jag ser också att folk får det lättare, när de skriver brev och så. Man ser att det går framåt i alla fall, säger han.

Sen förväntar jag mig inte att det ska komma ut tio stycken efter mig. Det tar tid för människor att samla mod.

När man läser om Anton Hysén i olika artiklar kan man få uppfattningen att han är den enda homosexuella fotbollsspelare i världen. Men många kända kvinnliga fotbollsspelare är öppet homosexuella och uppmärksammas sällan. Två exempel är landslagsmittfältaren Lisa Dahlkvist och den före detta storspelaren Victoria Sandell Svensson som sällan eller aldrig nämns i debatten.

– Det tycker jag är så synd. Så mycket mod de har att komma ut för sin familj och för media och så är det ingen som bryr sig. Det förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet och respekt.

Anton Hysén är istället den som blivit något av en ambassadör för ett helt fenomen. Ett ansvar han själv aldrig upplever som övermäktigt.

– Nej, jag vet att det finns så många andra som har det så svårt att kan jag bara hjälpa till med några ord eller finnas där så är det inga problem alls.

Men han gör också tydligt att han främst är fotbollsspelare och att det finns andra som är bättre på hbt-frågor och som istället bör sköta det.

– Jag är ingen debattör eller politiker. Att spela fotboll är mitt jobb.

Fotbollen ja. Förra säsongen avancerade hans lag Utsiktens BK till division 1 södra och vänsterbacken tror att de har goda chanser att hamna i tabellens övre hälft. Något som stärktes när laget, som tränas av pappa Glenn, på försäsongen spelade lika mot IFK Göteborg i en träningsmatch. Något som fick storebror Tobias, som spelar i IFK, att bli så sur att han åkte hem efter att ha blivit utbytt i halvtid.

För Anton Hysén blev det ett kvitto på att laget är att räkna med även i de högre divisionerna.

– Målet är att kunna etablera sig i toppen och kunna hamna högre än mitten. Jag är inte rädd för några av lagen och vi ser oss själva kunna stanna kvar längre upp, säger Anton självsäkert.

Han tycker att han vuxit som spelare sedan förra säsongen och hoppas på att kunna prestera tillräckligt bra för att börja spela utomlands i framtiden.

– Jag har alltid älskat USA och hoppas på att kunna spela där. Vi får se vart det tar mig. Jag måste bli lite bättre och prestera lite mer.

Fakta: 

Fakta Anton Hysén:

Född: 13 december 1990.

Familj: Pappa Glenn och mamma Helena, bröderna Tobias och Alexander, systrarna Charlotte och Annie.

Bor: I Örgryte med mamma.

Hobby: Film och musik. "Tycker också språk är häftigt".

Civilstatus: Singel.

Nuvarande klubb: Utsiktens BK.

Moderklubb: Torslanda IK.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Unga hbtq-idrottare i fokus

Idrottens starka heteronorm gör att alla inte känner sig välkomna, speciellt de unga. För att förbättra kunskapen och förståelsen kring hbtq-frågor och idrott håller nu Ungdomsstyrelsen och en rad andra organisationer en konferensdag i ämnet.

Fria Tidningen

Så (o)jämställt är OS

Om mindre än två månader börjar sommar-OS i London. Inför tävlingarna har Fria granskat hur könsfördelningen ser ut bland både deltagare och de som sitter i OS-toppen. Trots internationella olympiska kommitténs mål på fullständig jämställdhet visar sig några sporter helt domineras av män, som får tävla i fler grenar än kvinnor. I OS-toppen lyser kvinnorna med sin frånvaro.

Fria Tidningen

Han ska göra idrotten mer jämställd

Att idrottsrörelsen hjälper ungdomar att skaffa sunda värderingar är ett påstående som sällan ifrågasätts. Men kanske är det en sanning som borde omvärderas. I alla fall om man ska tro Jesper Fundbergs forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu