Brasilien på frammarsch | Fria.Nu
Fria Tidningen

Brasilien på frammarsch

Sydamerikas jätte växer så det knakar. Medelklassen ökar och favelorna ska göras om till vanliga stadsdelar. Värdskapen för fotbolls-VM och sommar-OS ska visa att landet hör hemma på den internationella scenen. Målsättningen är att bli en politisk stormakt.

Strax före nyår rapporterade den brittiska tankesmedjan CEBR att Brasilien har gått om Storbritannien och nu har världens sjätte största ekonomi. Brasiliens finansminister Guido Mantega hoppas att landet ska ha samma levnadsstandard som Europa om 10 till 20 år.

– För att uppnå det måste vi måste fortsätta att växa, öka sysselsättningen och höja lönerna. Vi måste också satsa mer på sociala förbättringar, sade Mantega på en presskonferens för några veckor sedan.

Än så länge är BNP per capita knappt 7 000 kronor i månaden, men inkomsterna ökar stadigt och klyftorna minskar. Medelklassen har växt med tiotals miljoner – enligt vissa bedömare med hela 47 miljoner – invånare det senaste årtiondet. Även den övre medelklassen blir större. Ett tydligt tecken på det är att över en miljon brasilianare åker på shoppingsemester till Florida varje år.

Den tidigare svajiga ekonomin stabiliserades i slutet av 90-talet. När sedan den före detta metallarbetaren Lula da Silva tillträdde 2003 inleddes ambitiösa sociala satsningar. Bland annat skulle alla invånare kunna äta tre mål mat om dagen. Socialbidrag kopplades till barnens skolgång, så att alla elever skulle gå klart skolan. I dag går hela 98 procent av barnen mellan 7 och 14 år i skolan.

Lula da Silvas tronarvinge, Dilma Rousseff, blev landets första kvinnliga president när hon valdes förra året. Hennes flaggskepp är projektet ”Brasilien utan misär”, vars mål är att utrota den extrema fattigdomen i landet. Genom omfördelningar, tillgång till el, vatten och avlopp samt inträde på arbetsmarknaden ska 16 miljoner lyftas ur extrem fattigdom. Under projektets första halvår fick ytterligare 400 000 fattiga familjer socialt stöd. De hade inte fått hjälp tidigare eftersom de inte hade känt till att de hade rätt till ekonomiska bidrag.

Med sina 190 miljoner allt mer köpstarkare invånare har Brasilien blivit en ekonomisk maktfaktor. År 2005 betalade man tillbaka sina lån hos Internationella valutafonden, IMF, två år före att de löpte ut. Brasilien blev istället långivare då man lånade ut 10 miljarder dollar till just IMF, för att hjälpa till att mildra effekterna av finanskrisen 2008.

I dag är landets valutareserver långt större än utlandsskulden. För att ytterligare utveckla ekonomin finns det planer på att tillämpa samma invandringspolitik som vissa rika länder, det vill säga med en gräddfil för välutbildade och restriktioner för lågutbildade invandrare.

Brasilien förknippas ofta med sina våldsamma kåkstäder, så kallade favelas. Sedan 2008 har specialpolisen Bope (känd från filmen Tropa de elite) intagit ett tjugotal kåkstäder och kört bort drogmaffiorna som styrde i dem. Sedan har en slags närpolis installerats i kåkstäderna med uppgift att skapa förtroende för polisen hos invånarna. Taktiken tycks ha fungerat, ofta är det de boende själva som meddelar polisen om misstänkta brottslingar i kåkstäderna. I projektet ingår även att integrera kåkstäderna med resten av staden. I den förr ökända favelan Complexo do Alemão finns i dag ett bankkontor. Rio de Janeiros invånare upptäcker så sakteliga stadsdelar som de inte skulle ha satt sin fot i för några år sedan.

– I dag har jag öppet alla dagar i veckan, både lunch och middag, berättade David Vieira som driver en restaurang i favelan Leme för tidningen O Globo.

I takt med att Leme har ”pacificerats”, som det kallas, har David Vieiras enkla kvarterskrog blivit känd för sin goda mat och tar nu emot gäster från hela Rio de Janeiro. Hittills har ett tjugotal kåkstäder fått lag och ordning, medan ytterligare ett fyrtiotal står på väntelistan. En bieffekt av pacificeringen är att hyrorna ökar snabbare än i andra stadsdelar.

Om två år står Brasilien värd för fotbolls-VM och två år senare avgörs sommar-OS i Rio de Janeiro. Värdskapen är ett utmärkt sätt att etablera sig på den internationella scenen och att dra till sig än mer investeringar och turister.

Under krisen i Haiti på 00-talet visade Lula da Silva att man tar ansvar för sitt närområde. Landet leder FN:s styrkor i Haiti sedan starten 2004 och har flest soldater på plats. Brasiliens utrikespolitiska dröm är att bli en politisk maktfaktor i världen och att få en permanent plats i ett utvidgat FN:s säkerhetsråd.

Fakta: 

Växande medelklass

• Brasilien är världens femte största land både till yta och

befolkning.

• Mellan 2003 och 2009 ökade medelinkomsten för de fattigaste med 7,7 procent om året. Medelinkomsten för de rikaste ökade med 3,4 procent.

• I dag räknas över hälften av landets invånare till medelklassen, enligt det brasilianska statistikinstitutets sätt att räkna.

Läs mer om Brasilien:

Oro i Brasilien inför fotbolls-VM 2014

www.fria.nu/artikel/92066

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu