Göteborgs Fria

Noll nya studentbostäder

Om antalet nybyggda bostäder i Göteborg under det gångna året var lågt är det ingenting jämfört med nybyggda studentbostäder. Antalet nya studentbostäder under 2011 var nämligen noll.

60 000 studenter och alldeles för få bostäder. Det är fakta som är väl bekant för många studenter i Göteborg. Enligt Fastighetskontorets årliga rapport byggdes det inte några studentlägenheter under 2011, trots ett stort behov.

– Det tycker vi är fruktansvärt dåligt prioriterat. Det här är ingen ny fråga och ju längre man skjuter på den desto mer akut blir behovet, säger Linnéa Solberg, vice ordförande i Göteborgs Förenade Studentkårer.

SGS Studentbostäder säger att en anledning till att det inte byggdes några studentbostäder 2011 är avsaknaden av detaljplaner. Men de uppger också andra skäl.

– Det har med jättemånga faktorer att göra. Vi vill få till bra projekt och det är svårt, säger Catharina Lind, informationsansvarig på SGS.

Höga byggkostnader i kombination med studenternas betalningsförmåga gör det också svårt att få acceptabel ekonomi i projekten.SGS och Chalmers Studentbostäder har tidigare sagt att man samarbetar för att få fram 2 000 nya studentlägenheter till 2015. Hur det blir med det återstår att se.

– Visionen och målet är 2 000 nya bostäder men i verkligheten kanske det bara blir hälften. Vi håller alltid höga ambitioner och vill fylla på med projekt hela tiden, säger Catharina Lind.

Även under 2012 väntas noll lägenheter byggas klart. Men nya projekt är i görningen.

– Vi kommer påbörja nybyggnationen av före detta Mattecentrum under året och de kommer att stå färdigt 2013.

Det blir 108 nya bostäder i huset som ligger på campus Johanneberg. Om fler projekt kommer igång under året kan man inte uttala sig om men SGS säger att man jobbar ”brett och med mer än ett projekt i taget”.

Hos SGS Studentbostäder och Chalmers Studentbostäder ligger kötiden för ett studentrum på ungefär ett år och mellan två-fyra år för en lägenhet. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu