De vill fälla chefer för ”miljömord” | Fria.Nu
Fria Tidningen

De vill fälla chefer för ”miljömord”

Enskilda personer kan komma att dömas för internationellt brott mot miljön på samma sätt som folkmord. I alla fall om organisationen Eradicating ecocide får bestämma. Då skulle till exempel BP:s chefer vara personligt ansvariga för katastrofen i Mexikanska golfen.

I april 2010 lämnade den brittiska organisationen Eradicating ecocide in ett förslag till FN om att göra ”ecocide” (miljömord) till ett internationellt brott mot freden, tillsammans med till exempel folkmord (genocide) och brott mot mänskligheten. Därmed skulle personer i företagsledningar kunna ställas inför rätta för brott mot miljön. En av dem skulle kunna vara BP:s vd Bob Dudley som då skulle vara personligt ansvarig för den massiva miljökatastrofen som följde när oljeriggen Deepwater horizon exploderade år 2010.

Joe Hall, talesperson på organisationens kontor i London förklarar hur man bäst skapar medvetenhet om vad ”ecocide” är.

– Genom att visa bilder för människor av till exempel oljesandsfälten i Alberta i Kanada som visar hur stora områden fullständigt ödeläggs av stora företag. Eller genom att visa bilder av döda träd och fåglar och förgiftat vatten. Att få människor att förstå någonting som de tidigare inte sett.

Förhoppningen med lagen är att förändra hur företag tänker och att förhindra miljöförstörelse. Organisationen är inte emot företag och vinstintresse, men tycker att katastrofer som resultat av vinstintresse måste stoppas. Skulle lagen bli en verklighet vill organisationen först se en amnestiperiod så företagen får en chans att förändra sitt beteende innan man började döma personer.

Joe Hall förklarar hur lagen skulle fungera rent praktiskt i till exempel fallet med BP och den nu uppskjutna rättegången.

– Lagens syfte är att avskräcka och vi är inte ute efter att fängsla människor. Vi vill istället sätta till exempel en vd för ett företag på andra sidan bordet och låta dem träffa personer som drabbats ansikte mot ansikte. Tillsammans vill vi nå en lösning och inte bara straffa de skyldiga.

– Men om vd:n inte vill göra det är det upp till en domare att bestämma vad som ska hända.

Han berättar att liknande system användes i Nordirland efter den väpnade kampen där. Terrorister fick möta offer och deras anhöriga ansikte mot ansikte vilket gav väldigt starka resultat.

Men ännu verkar det vara en tag kvar innan lagen blir verklighet.

– Vi har en del på gång men det återstår mycket arbete. Organisationen Friends of the earth har uttryckt sitt stöd för oss, vilket betyder väldigt mycket, säger Joe Hall.

– Saker och ting håller på att förändras men vi har en bit kvar på vägen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ideologisk strid i Wisconsins nyval

Wisconsins republikanske guvernör Scott Walker har gått hårt fram mot de fackliga rättigheterna i delstaten. Starka reaktioner från gräsrotsnivå kan nu leda till hans fall när medborgarna går till historiskt nyval på tisdag.

Fria Tidningen

Arabisk kvinnokamp i fortsatt motvind

Kvinnor har spelat en avgörande roll i upproren som svept över arabvärlden. Många har hoppats på en kvinnliga frigörelse men de konkreta förändringarna har uteblivit och nu hotar en backlash. Här är fyra kvinnor som fortsätter kampen.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu