Göteborgs Fria

FP väcker frågan om sprututbyte

Folkpartiet vill ompröva beslutet att inte starta ett sprututbytesprogram för att hjälpa missbrukare mot injektionssmitta. Men Socialdemokraterna säger nej.

Det var kommunalrådet Helene Odenjung (FP) som under kommunfullmäktiges sammanträde i går väckte frågan kring att Göteborgs stad bör utforma ett utbytesprogram för intravenösa missbrukare. I oktober i fjol sa kommunstyrelsen nej och nu vill hon se om man ska ompröva beslutet. Ett av huvudargumenten i beslutet den gången var att Göteborg hade betydligt färre smittade missbrukare än andra storstäder. Nya siffror från Smittskyddsenhet i Västra Götaland verkar dock visa att underlaget för beslutsfattandet den gången kan ha varit felaktigt.

– Man sa att inga nya injektionsssmittade fanns under 2009 och 2010 men egentligen fanns två fall 2010 och ett fall 2009, sa Helene Odenjung.

– Man tror också att mörkertalet är stort och att beslutsunderlaget därför har varit felaktigt, fortsatte hon.

I en replik slog Dario Espiga (S), ordförande i nämnden för sociala resurser, ifrån sig och underkände hela idén.

– Hur många ska behöva dö innan vi slutar ge fria verktyg för det här missbruket? Vi hjälper inte människor att lämna missbruket genom att ge dem sprutor. Istället för liberalisering av missbruk tror jag att vi behöver hjälpa dem istället, sa han.

Helene Odenjung höll inte med om att detta var ett sätt att liberalisera drogdebatten och tyckte att man hellre skulle se på frågan som en hälsopolitisk åtgärd.

– Sprututbyte är ett sorts behandlingsprogram och det borde testas i vår region. Det handlar om att se människor på ett humanitärt sätt och inte strunta i dem.

Hon fick också hjälp i frågan från olika håll. Bland annat uttryckte Carl Ek, politisk vilde, att ett utbytesprogram tycks fungera i flera europeiska länder. Liknande program finns också i Malmö och Stockholm. Även Miljöpartiet ställde sig bakom förslaget och menade att man kan komma att hjälpa till att driva frågan.

– Vi har som parti sagt ja till sprututbtyte. Vi har i regionen också drivit fram frågan, sa Stefan Kristiansson (MP). Om du påverkar dina samarbetspartier så ska vi påverka våra, sa han till Helene Odenjung.

Frågan ansågs på sammanträdet besvarad och att beslutet inte behövde omprövas. Om Folkpartiet väljer att gå vidare med frågan återstår att se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu