Uppsala Fria

Aktivister stoppade utvisning - inne i planet

Ej publicerad

Uppsala aktion mot deportation deltog förra tisdagen i en insats för att stoppa utvisningen av en iransk medborgare som kan riskera dödsstraff i sitt hemland.
– Vi pratade med passagerarna som i sin tur påverkade piloten, säger Karl Svensson, aktiv inom Uppsala aktion mot deportation.

Den 14 februari skulle Mahmoud skickas tillbaka till Iran via Frankfurt, efter fyra år i Sverige. Men utvisningen stoppades på Arlanda av aktivister från bland annat Asylrörelsen, Uppsala aktion mot deportation och Ingen människa är illegal.

– Vi informerade de andra passagerarna som skulle med samma plan om vad som höll på att hända, att polisen inte har någon auktoritet på ett flygplan – det är internationell mark - och att piloten har rätt att be polisen stiga av planet, säger Karl Svensson.

Och flera av passagerarna lyssnade på vad de hade att säga.

– Några som skulle med ett senare plan erbjöd sig också att ta in flygblad och dela ut vid gaten, säger Karl Svensson.

Tack vare ekonomiskt stöd från asylrörelsen i Norge köptes en biljett till en av aktivisterna som i planet höll han ett tal om civilkurage och att passagerarna kunde hjälpa till att stoppa avvisningen. Aktivisten eskorterades av planet av säkerhetspersonal.

– Men flera av passagerarna ställde sig upp och vägrade sitta ner om utvisningen fortskred och piloten bad till slut polisen kliva av planet, fortsätter Karl Svensson, som är nöjd med aktionen.

Migrationsverket vill dock inte bekräfta hur det gick till när utvisningen stoppades utan hänvisar till sekretess.

Mahmoud berättar att han ställdes inför rätta i Iran för att han konverterat till kristendomen - ett brott som enligt UD kan ge dödsstraff i Iran - men att han lyckades fly landet med sin familj innan domen på 10 års fängelse och 75 piskrapp avkunnades. Trots det nekas familjen asyl i Sverige.

Migrationsverket tror nämligen inte på att han konverterat.

– Det blir allt hårdare i Iran och man måste inte kunna bevisa något för att få asyl. Det räcker med att man kan berätta om vad som hänt på ett detaljerat sätt – att det verkar sannolikt. Har man konverterat förväntar vi oss att man detaljerat kan berätta varför man valde att bli kristen och att man har kunskaper om den religion man konverterat till. Vi bedömer inte att den här personen uppfyller de kraven, säger Fredrik Beijer, biträdande rättschef på migrationsverket.

Men Nasi Payghambarian, som driver kampanjen för att familjen ska få stanna, ställer sig frågande till motiveringen.

- Det beror ju helt på vad man ställer för frågor. Hur många kristna vet allt om sin religion? Han har varit engagerad i kyrkan även i Sverige - något som också kan göra det ännu svårare för honom om han skickas tillbaka. Iran är ett är ett förtryckarland som enligt FN bryter mot alla mänskliga rättigheter, säger hon.

Advokaten Esmail Yari, verksam i Holland, har tagit sig an ärendet och samlar för närvarande ihop dokument som ska visa att familjen riskerar livsfara om de skickas tillbaka till Iran.

- Han hade ett besök bokat hos Migrationsverket i mars och trodde att han hade fram till dess att samla alla dokument, men så arresterade polisen honom och försökte skicka hem honom månaden innan. Det tror man inte kan hända i Sverige, säger han.

Just nu sitter Mahmoud i förvar i Flen, medan hans fru och barn lever gömda någonstans i Sverige. Hans fall är överklagat både till Migrationsdomstolen och till Europadomstolen.

Sedan maj förra året har Asylgrupperna engagerat sig för att stoppa utvisningarna av 13 personer. Tolv av dem har fått uppehållstillstånd, enligt aktivisten Matthias Bernhardsson.

- Flera av dem har de försökt utvisa flera gånger. Men det stora problemet är att vi inte kan engagera oss i alla. Det finns 30 000 papperslösa i Sverige.

För Karl Svensson i Uppsala aktion mot deportation var ingripandet den 14 februari hans tredje.

– Det finns ett växande behov av att människor agerar. Det blir allt svårare att få stanna i Sverige. Människor flyr från länder som är extremt hårda mot flyktingar och så behandlar Sverige dem likadant, säger han.

* Mahmoud är ett fingerat namn.

Annons

© 2015 Fria.Nu