Ordkrig om Falklands eskalerar | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ordkrig om Falklands eskalerar

Lagom till 30-årsminnet av Falklandskriget har spänningarna mellan Argentina och Storbritannien ökat. Argentina kräver fortfarande tillbaka öarna, medan Storbritannien hävdar att öborna vill vara britter.

– Ännu en gång befäster den brittiska kronan våra öar med vapen för att försvara sina kolonialistiska intressen, sade Juan Miguel Gómez, ledare för ungperonisterna som sympatiserar med presidenten Cristina Kirchner, vid en manifestation utanför den brittiska ambassaden i Buenos Aires i början av månaden.

Demonstranterna brände den brittiska flaggan i protest mot att prins William nyligen anlände till Falklandsöarna för att tjänstgöra som helikopterpilot. Även Argentinas regering kallar placeringen för en provokation och anklagar Storbritannien för att ”militarisera en konflikt som FN vill ska lösas genom bilaterala förhandlingar”.

– Vad som sagts i Argentina på sistone är, i min mening, betydligt mer kolonialistiskt. Invånarna på öarna vill vara britter, men argentinarna vill att de ska vara något annat, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron för några veckor sedan och väckte ännu mer ont blod i Argentina.

Sedan en tid tillbaka har konflikten om Falklandsöarna, eller Malvinas-öarna, som de kallas i Argentina, trappats upp. Bland annat har Argentina fått flera av sina grannländer att inte ta emot skepp som seglar under Falklandsöarnas flagga. Brittiskflaggade fartyg berörs dock inte, vilket gör förbudet symboliskt eftersom i princip inga fartyg bär öarnas flagga. Inför FN-församlingen i höstas hotade Cristina Kirchner med att stoppa öbornas enda flygförbindelse eftersom den passerar argentinskt luftrum på vägen till Chile. Men de planerna tycks ha skrinlagts då det skulle se dåligt ut om Argentina blockerade öarna.

Storbritannien har kontrollerat Falklandsöarna sedan 1833, då den argentinske företrädaren där kastades ut av britterna. Britterna hävdar dock att öarna tillhörde imperiet så tidigt som i slutet av 1600-talet. Argentina hävdar å sin sida att man ärvde öarna från Spanien i samband med självständigheten och att de tillhör landet på grund av deras geografiska läge. Öarna ligger i södra Atlanten och Argentina är det närmaste fastlandet. I dag bor cirka 3 000 engelsktalande invånarna på öarna, ättlingar till brittiska bosättare.

Det finns två anledningar till att Falklandsöarna åter river upp känslorna i Argentina. Den 2 april är det exakt 30 år sedan Falklandskriget inleddes. Militärjuntan som styrde Argentina försökte då vinna politiskt stöd på hemmaplan genom att ”återta” öarna med våld. Till en början fungerade taktiken. Även motståndare till diktaturen stödde ockupationen av öarna.

Den moderna brittiska krigsmakten slog dock snabbt ut de argentinska styrkorna. Krigsförlusten innebar spiken i kistan för militärjuntan. Kort senare kallade generalerna till allmänna val och överlämnade makten till den segrande kandidaten.

Under det två månader långa kriget dödades runt 650 argentinska soldater. Sedan kriget har hundratals veteraner tagit livet av sig. De betraktas fortfarande som hjältar i Argentina, offer för både den brittiska krigsmakten och de inhemska juntaledarna.

Den andra anledningen till att Argentina åter kräver förhandlingar om öarna är att det kan finnas stora mängder olja under havet. Flera bolag borrar efter olja och redan påträffade oljefält kan börja utvinnas inom kort. Cristina Kirchner har hävdat att britterna vill fortsätta lägga beslag på Sydamerikas rikedomar, precis som under 1800-talet.

Storbritannien avvisar alla förhandlingar med argumentet att öborna vill vara britter och att de har självbestämmanderätt. Argentina menar att självbestämmanderätten inte gäller eftersom invånarna inte har bott på öarna i mer än några generationer, och inte kan jämföras med till exempel Latinamerikas ursprungsbefolkningar.

I juni kommer Argentina att lägga fram sin sak inför FN:s avkoloniseringskommitté. En politisk företrädare för öborna har bjudit in kommitténs ordförande till Falklandsöarna för att ge honom deras syn på saken och för att förklara att de är trötta på Argentinas agerande.

Fakta: 

Falklandsöarna

• Falklandsöarna ligger 450 km öster om Argentinas sydspets och har cirka 3 000 invånare. De är ett av Storbritanniens territorier med självbestämmande. Invånarna är brittiska medborgare.

• Öborna lever av bland annat fiske, turism och fåruppfödning. Det finns även flera oljeprojekt på gång.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu