Göteborgare förbereder sig inför gränslöst läger | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Göteborgare förbereder sig inför gränslöst läger

För 16:e året i rad hålls i år No Border Camp, ett internationellt protestläger mot Europas migrationspolitik. I år är lägret lokaliserat i Stockholm, men just nu pågår förberedelser i Göteborg.

No Border Camp är ett läger för alla som vill avskaffa de nationella gränserna och protestera mot Europas migrationspolitik. I torsdags samlades intresserade på Bokkafé Vulgo för organisering och planering inför lägret.

– Nu blir det en No Border grupp här i Göteborg, säger Marcus Regnander som informerade om lägret.

Den 17 juni börjar lägret i Stockholm med en demonstration, sedan följer en vecka av civil olydnad, diskussioner, filmvisningar och direkt aktion mot den europeiska migrationspolitiken. No Border-lägren har de senaste 15 åren ägt rum i olika länder runtom i världen, oftast i gränsområden som Calais i Frankrike och Frassanito i Italien.

Enligt arrangörerna ifrågasätter lägren också en världsordning där människor sorteras vid födseln in i kategorier av nationalitet, klass, kön, ras, funktionalitet.

– Meningen med dessa läger är främst att sammanföra engagerade människor. Att vi ska lämna lägret med fler verktyg för att kunna slåss mot den rådande migrationspolitiken. Det finns olika skäl till att det blir just i Stockholm i år, säger Lina E Johansson.

Ett av skälen är att halva tiden gått för EU:s Stockholmsprogram, ett femårigt program för inre och yttre säkerhet och migration. Ett annat skäl är Sveriges nuvarande migrationspolitik med bland annat det senaste årets ökande deportationer till Irak , som genomförts trots avrådan från FN:s flyktingorgan UNHCR och trots vädjan från Iraks regering om att stoppa tvångsutvisningarna eftersom Irak inte kan ta hand om de människor som Sverige utvisar.

Just nu pågår samma slags informationsmöten inför No Border runtom i Europa. Det beräknas bli mellan femhundra och tusen deltagare på lägret i Stockholm. 

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”De kan sänka en båt men inte en rörelse”

Israel–Palestina

I förra veckan attackerades Ship to Gazas båt, som i juni skulle segla från Gazas hamn med produkter från lokala producenter. Nu är det oklart hur det blir med aktionen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu