Fria Tidningen

"Bötesbanken" ska försäkra demonstranter

Det ska vara möjligt att delta i demonstrationer och politiska aktioner utan att oroa sig för att dömas till böter. Det menar föreningen "Bötesbanken – organiserad solidaritet" som vill erbjuda en slags försäkring till demonstranter.

Föreningen uppmanar att de demonstranter som ska få totalt 2,3 miljoner danska kronor i skadestånd för det felaktiga massgripandet under klimatmötet ska donera pengarna till kassan, skriver den danska nyhetssidan Modkraft.

"Föreningen syftar till att stödja politiskt engagemang och aktivism i den utomparlamentariska vänstern genom att skapa en plattform som möjliggör att vi gemensamt kan ta ansvar för alla juridiska konsekvenser till följd av politiskt arbete. Bötesbanken bryter därmed med tendensen att de rättsliga och ekonomiska konsekvenserna av politiskt arbete ofta blir ett individuellt problem," skriver de i ett brev till klimatdemonstranterna.

 

Initiativtagarna till föreningen önskar att vara anonyma, men säger till Modkraft att de har en bakgrund i klimatrörelsen.

"Vi anser att utomparlamentariskt politiskt arbete är en viktig del av en levande demokrati. Därför vill vi göra vårt för att alla, oavsett inkomst och ekonomisk situation, har möjlighet att engagera sig i politiska aktiviteter," skriver Bötesbanken på sin hemsida.

 

För att kunna ta del av bötesförsäkringen måste man vara medlem i föreningen och betala 60 kronor i månaden vilket ger automatiskt skydd för böter upp till 2 500 kronor. Betalning av större böter beror på vad det är för brott och hur mycket pengar föreningen har för tillfället.

Det ska inte vara möjligt att få pengar från banken om handlingen "kan uppfattas som sexistiskt, rasistiskt, homofobiskt eller på annat sätt diskriminerande." Inte heller aktioner som syftar till att främja ett parlamentariskt parti eller en kapitalistisk agenda täcks av försäkringen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu