Dansk polis fälls för massgripande | Fria.Nu
Fria Tidningen

Dansk polis fälls för massgripande

De preventiva massarresteringarna under klimattoppmötet i Köpenhamn var olagliga och metoden strider mot den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Det slog den danska Högsta domstolen fast på onsdagen.

Polisen åläggs att betala 2,3 miljoner danska kronor i skadestånd till 250 demonstranter som fick sitta i minusgrader på gatan i flera timmar och hölls i förvar i upp till tolv timmar. Aktivisterna får mellan 2 200 och 3 300 kronor vardera beroende på hur länge de frihetsberövats. 178 av dem får dessutom 4 000 kronor för att ha utsatts för ”nedvärderande behandling”.

Totalt greps nästan 2 000 personer under klimatmötet för drygt två år sedan, men ytterst få av fallen har lett till åtal. De flesta greps i preventivt syfte då polisen misstänkte att de förberedde våldsamt upplopp. Men domstolen underkände polisens bevisföring som den menade var alltför tunn och endast gällde en bråkdel av demonstranterna, skriver danska Politiken.

Nu kräver aktivister och vänsterpolitiker att det så kallade lymmelpaketet – lagarna som möjliggjorde preventiva massgripanden och som klubbades igenom i rekordfart innan toppmötet – ska skrotas.

– Möjligheten till preventiva frihetsberövanden är en allvarlig inskränkning av mötesfriheten. Om demonstranter vet att de riskerar att bli gripna utan att ha gjort någonting annat än att delta i en fredlig protest, riskerar vi att människor inte törs utöva sin grundlagsskyddade mötesfrihet, säger Pernille Skipper, juridisk talesperson för vänsterpartiet Enhedslisten, i ett pressmeddelande.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2018 Fria.Nu