Arabiska våren till Göteborg | Fria.Nu
Fria Tidningen

Arabiska våren till Göteborg

Den arabiska våren står i fokus när Göteborgs 35:e internationella filmfestival öppnar på fredag.

Festivalen visar 13 omvälvande filmer från bland annat Egypten, Tunisien, Libanon, Palestina och Marocko. Många filmer lyfter fram kvinnors situation och ger i viss mån en bakgrund till revolutionerna. Filmskaparna Mohamed Diab (Cairo 678), Amr Salama (Asma’a) och May Odeh (Diaries) är inbjudna och medverkar i ett seminarium den 30 januari. Vidare sätter en retrospektiv med fyra filmer nytt ljus på Algeriets problem. Slaget om Alger (1966) skildrar Algerietrevolten mot Frankrike (1954-62) och Bab el-Oued City inbördeskriget som började 1992.

Det så kallade ”danska filmundret” med regissörer som Lars von Trier, Susanne Bier, Thomas Vinterberg och Lone Scherfig ger sent omsider avtryck i festivaltablån. Men främst är det en ny generation danska filmare som presenteras. Dansk temadag blir det den 1 februari, med chans att se om moderna klassiker som Nattvakten (1994), Breaking the waves (1996) och Italienska för nybörjare (2000).

Bland galapremiärerna märks bland andra Lynne Ramsays Vi måste prata om Kevin, stumfilmshyllningen The artist, Roman Polanskis nya film Carnage och Madonnas regidebut W.E.

Festivalen delar också ut en rad priser, bland annat Dragon award för bästa nordiska film. Prissumman på en miljon kronor gör det till ett av världens största filmpriser. Det delas ut på Dragon awards-galan den 4 februari, med bland andra Novellfilmspriset, filmkritikernas pris och Svenska kyrkans pris.

Fria Tidningen är på plats under festivalen vilket kommer att märkas i nästa veckas tidningar och på webben. Vår filmblogg hittar du på www.fria.nu/blogg/tagg/film.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon porträtterar ett liv i lögner

Konstfilmaren Paula Urbano är en av många debutanter på Göteborgs filmfestival. Med sin film Livet som lögn visar hon att lögn och sanning är relativa begrepp.

Fria Tidningen

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu