Illegalt fiske bakom lax- och jätteräksfoder | Fria.Nu
Fria Tidningen

Illegalt fiske bakom lax- och jätteräksfoder

Fisket bakom fodret till jätteräkor och norsk lax sker oftast illegalt i hotade miljöer och under oacceptabla arbetsvillkor. Det visar den nya rapporten ”Vet du vad din middag åt till frukost?” som tagits fram av Naturskyddsföreningen och Swedwatch. Rapporten visar också att det sker större insatser av fisk än vad produktionen ger. En odlad lax har ofta ätit upp till fem gånger sin egen vikt och jätteräkor kan vara gödd på fiskmjöl från hårt trålade korallrev.

Nu kräver Naturskyddsföreningen att det tas politiska beslut för att göra det möjligt att spåra fiskfodret, så att konsumenten kan göra medvetna val i butiken.

–Fiskepolitiken kräver hygien men inte hållbarhet, den skapar säkerhet för konsumenten men inte för de arbetare som fångar foderfisk. Nu är det dags att Sverige lyfter frågan om skuggfisket bakom laxen och jätteräkan. Fiskköpare måste kunna undvika fisk odlad med foder från illegalt fiske, där arbetares rättigheter kränkts, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Annons

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu