Fria Tidningen

Södra Thailand en av världens farligaste platser för lärare

Lärare har blivit måltavlor i konflikten mellan regeringssoldater och muslimska separatister i Thailands sydligaste provinser – många trotsar dock rädslan för attacker.

Lärarnas dag den 16 januari var en mörk dag i de oroliga södra delarna av Thailand, där många sörjer de 155 lärare som mördats av upprorsgrupper de senaste åtta åren. Thailand är ett av de länder i världen där det sker flest mord på lärare, enligt en studie gjord av FN.

I Thailands södra delar finns det buddistiska landets största minoritetsbefolkning – malajbefolkningen som är övervägande muslimsk. Lärare, elever och skolor har blivit måltavlor i den konflikt som rasar mellan tungt beväpnade regeringssoldater och ett nätverk av militanta muslimska grupper som söker nå självstyre. Sedan det muslimska upproret i Thailands sydligaste provinser inleddes för åtta år sedan har 155 lärare i regionen dödats.

Lärarna vägrar dock att låta sig skrämmas och har under de senaste fyra åren spelat en viktig roll i ett initiativ som haft stor betydelse för malajbefolkningen: tvåspråkig undervisning i skolor belägna i avlägsna byar i provinserna Pattani, Yala och Narathiwat nära gränsen till Malaysia.

Nära 300 elever på lågstadiet har undervisats i matematik och samhällsämnen på den lokala malaj-dialekten och en utvärdering har visat att de fått mycket bättre betyg än elever som tvingats studera på thailändska.

– Framstegen har varit större än vad vi väntat oss, säger Kirk Person, ledare för Sommarinstitutet för lingvistik, ett amerikanskt initiativ och globalt nätverk som verkar för utvecklingen av minoritetsspråk och som samarbetar med Mahidol-universitetet i Bangkok.

Sporrade av framgångarna ska ytterligare 15 skolor arbeta efter modellen under detta år.

Utbildningssystemet är i övrigt präglat av thailändsk nationalism. Den nya modellen har dock vunnit stöd från SBPAC, det administrativa centret för provinserna i de södra gränstrakterna, en inflytelserik lokal myndighet som har fått uppdraget att hitta en lösning på konflikten mellan regeringsstyrkor och muslimska separatister.

–Vi vill att fler skolor undervisar på malajspråket. Det kanske inte på ett direkt sätt bidrar till fred, men det ger lokalbefolkningen möjlighet att uttrycka sig och det är också viktigt för deras identitet, säger Piya Kijthaworn, vice generalsekreterare för SBPAC.

I de statliga skolorna i regionen är det dock långt ifrån självklart. Enligt läroplanen ska undervisningen i skolorna ske på thai.

– De thailändska myndigheterna godkänner fortfarande inte användningen av malajspråket i de södra delarna av landet även om det är många människors förstaspråk. Förändringar måste börja i skolsystemet. Eleverna kommer att göra bättre ifrån sig om de kan studera på sitt modersmål, säger Abd Shakur Dina, biträdande föreståndare vid Stiftelsen för Chariyathsuksa-skolan.

I samband med en försoningskommission som leddes av den tidigare premiärministern Anand Panyarachun lades ett förslag fram 2006 om att den thailändska regeringen skulle erkänna malajdialekten yawi som talas i de södra delarna av landet som officiellt språk.

Förslaget mötte dock motstånd från Prem Tinsulanonda, en tidigare arméchef och rådgivare till den thailändske kungen. ”Landet är thailändskt och språket är thailändskt.. Vi måste vara stolta över att vara thailändare och ha thailändskan som det enda nationellt erkända språket,” förklarade han.

Motståndet mot malajbefolkningens kulturella och språkliga identitet är roten till konflikten. Rebellerna betraktar de statliga skolorna som en symbol för den thailändska statsmakten och för assimileringspolitiken som tvingar malajbefolkningen att ha thailändska namn och lära sig thailändska.

Konflikten har sin grund i att Siam, som Thailand hette på den tiden, år 1902 annekterade de tre sydligaste provinserna. Fram till dess hade regionen tillhört det malaysisk-muslimska kungadömet Pattani.

Sedan januari 2004 har 5 200 personer dödats och över 10 000 skadats i konflikten, däribland imamer, lärare, tjänstemän och lokala ledare. Även om buddistiska munkar, soldater och poliser också har drabbats av konflikten har muslimer i huvudsak varit offren.

Fakta: 

155

lärare i de oroliga södra delarna av Thailand har mördats av upprorsgrupper de senaste åtta åren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu