Hallå där, Zinat Pirzadeh... | Fria.Nu
Uppsala Fria

Hallå där, Zinat Pirzadeh...

...konferencier för minneshögtid för Fadime Sahindal på Uppsala Stadsteater

Varför medverkar du på Fadimes minnesdag?

– Självklart ville jag vara med. Dagen handlar inte bara om Fadime utan om alla tjejer som är utsatta.

Hur ser du på debatten om hedersvåld?

– Jag vill inte använda ordet heder, det är ett positivt ord. Jag vill istället byta ut det till skammord. Det är viktigt att förstå hur komplicerat det är. Det är så lätt att tänka att det är muslimer eller kurder, men det har inte med religionen att göra. Istället handlar det om kollektivet och rädslan för utanförskap. Kulturen har funnits oerhört länge, innan islam.

Vad ska samhället göra?

– Vi behöver möta barn och ungdomar tidigt, redan på dagis. Men det beror också mycket på politik och integration. Inte bara att man ska lära sig svenska seder utan känslan av värdighet; att ha ett jobb och få känna en meningsfull tillvaro.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Fadime får egen park

För tio år sedan mördades Fadime Sahindal av sin egen pappa. Hon dog för att hon ville leva sitt eget liv. Den 21 januari hedras hennes minne i Uppsala.

Uppsala Fria

Eritrea – ett land, två verkligheter

Svensk-eritreaner från Uppsala polisanmälde förra veckan eritreanska ambassaden för att driva in skatt av exil-eritreaner. En månad tidigare pågick regimvänliga demonstrationer på Stora torget som besvarades av en motdemonstration. Den senaste tiden orsakar Dawit Isaaks ursprungsland tumult på svensk mark. Uppsala Fria Tidning har träffat Rezene Tesfazion, en av de som anmälde ambassaden.

Uppsala Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Fria.Nu