Gröna partiet har svårt att nå ut | Fria.Nu
Fria Tidningen

Gröna partiet har svårt att nå ut

Det har gått lite mer än ett halvår sedan Gröna partiet grundades med ambitionen att återinföra hjärta och ideologi i den gröna politiken. Partiet är fortfarande i uppbyggnadsfas men har blicken framåt, mot valet 2014. Men initiativtagaren Joakim Pihlstrand-Trulp beskriver svårigheterna med att nå ut med visionerna.

Joakim Pihlstand-Trulp, initiativtagare till Gröna partiet, lanserade partiet som en reaktion mot Miljöpartiets utveckling och nedmontering av de gröna kärnvärdena. Medlemsantalet ligger för närvarande på blygsamma 80 personer, något som Joakim Pihlstrand-Trulp tar med ro.

– Det är inte viktigt med många medlemmar, utan att de som är medlemmar är engagerade och aktiva. Vi har fått bra respons och det är många som hör av sig och ser nyttan med partiet.

 

Precis som många andra politiska nykomlingar slåss Gröna partiet med en nästintill obefintlig budget och har svårt att marknadsföra sig och nå ut med sina idéer.

– Visst skulle det vara mycket värt för oss om exempelvis Birger Schlaug eller någon annan politisk kändis gick över till oss, men vi proffsvärvar inte. Det som är mest förvånande är den totala oviljan från stormedia. Det är kalla handen överallt när det gäller att publicera debattartiklar. DN säger nej, Svd säger nej, alla säger nej - även kvällstidningarna. Det är svårt att nå ut med våra politiska visioner när vi inte ges utrymme.

 

Gröna partiet bygger på frågor som jämlikhet, grön ekonomi, pacifism, ekologism och direktdemokrati och har som politisk idé att inte värja för de obekväma frågorna.

– Vi är som Miljöpartiet var 1981. Vi har ingenting att förlora på att vara radikala och vi kan tala klarspråk om hur vi vill att samhället ska se ut. På så sätt skiljer vi oss väsentligt från dagens miljöparti. Samtidigt är vi fortfarande i en uppbyggnadsfas och är i nuläget inte ett fullvärdigt politiskt alternativ.

Ett av partiets mål för året är att fortsätta bygga upp en plattform för dem som är engagerade i gröna frågor, dels i sociala medier och via hemsidan men också genom fysiska träffar. Ett annat mål är valet 2014.

– Det bästa vore att ha en valteknisk samverkan med något annat parti, men exakt hur ett sådant samarbete skulle kunna se ut är svårt att svara på. Men det skulle i så fall enbart röra sig om ett administrativt samarbete. Vi gör vår egen valrörelse.

 

Gröna partiet har redan uppvaktat flera partier angående valstrategiskt samarbete inför riksdagsvalet 2014. Piratpartiet tackade nej direkt, då de inte ansåg att det gynnade dem medan Feministiskt initiativ visade intresse för förslaget. Joakim Pihlstand-Trulp ser helst ett samarbete med Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, och även om han inte tror att något av de partierna skulle vara intresserade av samarbete är han övertygad om att även de skulle vinna på det.

Inom Miljöpartiet välkomnar man ett nytt grönt alternativ, men ser i nuläget inte Gröna partiet som en samarbetspartner. Gunvor G Ericsson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, känner inte till någon förfrågan om valsamarbete.

– Det har inte kommit mig som gruppledare till kännedom i alla fall, säger Ericsson.

Inte heller känner hon igen sig i kritiken att MP skulle tappat sin ideologi.

– Det visar väl snarare att vi växer och att vi utökar agendan. Vi är ju inte ett statiskt parti utan måste förhålla oss till den samtid vi lever i. Sverige ser ju inte likadant ut som när vi startade för 30 år sedan. Det fanns ett grönt utbytarparti redan 1985, men de växte sig aldrig stora och försvann ganska snabbt.

 

Joakim Pihlstrand-Trulp, vad säger du om att Vänsterpartiets nye ordförande säger att V är det nya gröna partiet och nu utmanar Miljöpartiet?

– Det låter jättebra! Jag ser redan Vänstern som mer grönt än Miljöpartiet. Ju fler som blir gröna desto bättre. Att de tar ett aktivt ställningstagande gör det kanske lättare för oss att samarbeta med dem, säger han.

 

Hur stora kan Gröna partiet bli?

– Det hänger ihop med samhällsutvecklingen. Att vi kommer upp till riksdagsnivå är inte omöjligt, men inte redan 2014, det tror jag inte. Men hur stora vi kan bli? Jag vet inte, men vi kan nog bli ganska stora.

Annons

Rekommenderade artiklar

Djurens rätts nya redaktör säger upp sig

Konflikten kring Djurens rätts medlemstidning fortsätter. I höstas sparkades hela redaktionen när tidningen lades ut på entreprenad. Nu har nya chefredaktören Birgitta Wiberg bestämt sig för att sluta – efter endast fem månader på posten.

Fria Tidningen

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2019 Fria.Nu