Fria Tidningen

Ron Paul utmanar dem alla

Avsluta krigen. Ta hem alla trupper. Och spara motsvarande sju biljoner kronor i Washington under det första året. Kompromisslöse republikanske presidentkandidaten Ron Paul följer konstitutionen till varje pris.

Ron Paul, 76, är förlossningsläkaren och kongressledamoten från Texas som fick 21 procent av rösterna och en tredjeplats i tisdagens nomineringsval i Iowa. Själv kallade sig den allt kaxigare Paul för ”en av tre vinnare”, jämte Mitt Romney och Rick Santorum.

För Ron Paul – som utan större framgång sökte sitt partis nominering år 2008 – är resultatet i Iowa ett kvitto på att hans ”revolution” grundad på libertarianism och konstitutionalism nu börjar påverka amerikansk politik på riktigt.

På fem år har den tidigare okände och marginaliserade libertarianen Paul seglat upp som ikon för missnöjet med Washington och galjonsfigur för den konservativa Tea Party-rörelsen – han har kallats för rörelsens ”gudfar” och dess ”hjärna”. Hans budskap om den hårt tyglade staten, med låga skatter och stor individuell frihet, och där konstitutionen följs till punkt och pricka, gäller såväl inhemska som utländska affärer.

 

Ron Paul vill avsluta USA:s pågående militära operationer och stänga ner samtliga ett tusen amerikanska militärbaser världen över.

– Vi kan inte vara hela världens polisman, vi driver ett imperium som vi inte har råd med och vi är luspanka. Det är dags att våra soldater kommer hem nu, sa han i en tv-sänd debatt.

På frågor om exakt hur USA skulle lämna Afghanistan och Irak, har Ron Paul svarat: – På samma sätt som vi marscherade in. Vi marscherar ut.

Ron Pauls kritik av den amerikanska ”militarismen”, ”det globala imperiet” och ”krigen som aldrig tar slut” får somliga demokrater att snegla på ett partibyte, medan en del konservativa väljare oroar sig över den hårda tonen mot Amerika och Pauls avslappnade attityd till Iran. Paul avfärdade nyligen de senaste sanktionerna mot Iran som en ”krigshandling” och tillade:

– De andra kandidaterna vill börja bomba Iran i denna stund. Men ännu ett krig, det är det sista det här landet behöver.

 

Ron Paul är kristen, abortmotståndare och förespråkar en liten offentlig sektor, strängare gränskontroller och begränsade rättigheter för invandrare som befinner sig i landet illegalt, något som faller hans konservativa bas på läppen. Men Pauls vilja att decentralisera en rad beslut till delstaterna angående abort, samkönade äktenskap och drogpolitik alienerar däremot socialkonservativa väljargrupper som vill se dessa frågor på presidentens bord.

I många frågor går Paul längre än decentralisering – han vill exempelvis avskaffa den federala inkomstskatten och den amerikanska motsvarigheten till skatteverket, IRS, samt sex andra myndigheter. Han vill stänga ner den amerikanska riksbanken Federal Reserve. Inte heller den är en konstitutionellt acceptabel myndighet, enligt Paul, som genom att slakta byråkratin i Washington och sätta stopp för krigen, vill spara knappt sju biljoner kronor det första året.

 

Ron Pauls USA kommer av samma konstitutionella skäl lämna FN, Världsbanken, IMF och alla andra sammanslutningar och avtal.

– Vi ska hålla oss utanför snärjande allianser, men handla med alla och vara vänner med alla, säger Paul och ekar amerikanske grundlagsfadern Thomas Jefferson.

Ron Pauls och Tea Party-rörelsens förhållande till konstitutionen är ett av närmast biblisk vördnad. I den konstitutionella principfastheten ser somliga en världsfrånvänd kufighet. I kongressen kallas han för ”Dr. No”: han röstar alltid nej till att utöka den federala statens makt eller utgifter.

 

Han är också en uttalad kritiker av skattebetalarnas bailout av Wall Street. Enligt Paul är det ”svågerkapitalism” som styr USA i dag – staten och kapitalet i samma båt.

– Det militärindustriella komplexet, det medicinindustriella komplexet, finansindustrin, kommunikationsindustrin. De kommer alla till Washington och spenderar hundratals miljoner dollar. Det är där den verkliga kontrollen finns, sa Paul i ett samtal med reportrar och ekade Occupy-rörelsens krav på pengar ut ur politiken.

Allt fler amerikaner hör talas om den mångfasetterade men kompromisslöse libertarianen Paul som är sann mot sina principer och handlar därefter. Om tre dagar faller delstaten New Hampshires dom över Ron Pauls demokratiska ”revolution”.

Fakta: 

Nominering av republikansk presidentkandidat

• 50 delstater (och 3 protektorat) har caucus eller primärval. Caucus involverar ofta öppen diskussion mellan väljare, där man försöker övertyga varandra om det bästa valet innan eller under röstning. Primärvalen har mer karaktär av en ”vanlig”, hemlig röstning.

• När alla primärval är genomförda, tar kandidaterna med sig sina elektorsröster till den republikanska konventet i Florida, i augusti där den republikanske kandidaten ska krönas. Vid det laget står det oftast redan klart vem som blir kandidaten.

 

Viktiga datum

• 10 januari. Nästa primärval, i New Hampshire.

• 31 januari. Floridas primärval. Stor och betydelsefull delstat.

• 6 mars (”Super Tuesday”). 10 delstater har sina caucus och primärval.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu