Acta-avtalet godkänt under fiskemöte | Fria.Nu
Fria Tidningen

Acta-avtalet godkänt under fiskemöte

I slutet av förra veckan godkände ministerrådet i EU det så kallade Acta-avtalet, ett handelsavtal med åtgärder mot piratkopiering och varumärkesförfalskning. Beslutet fattades på ett möte om jordbruk- och fiskefrågor, skriver Nyheter24, och kritik kommer nu mot att man försökt godkänna avtalet i smyg.

Förhandlingarna kring Acta har tidigare kritiserats för bristande insyn. Förhandlingarna har pågått sedan juni 2008 men var hemligstämplade ända fram till 2010, efter påtryckningar från EU-parlamentet.

Piratpartiet kritiserar det de kallar hemlighetsmakeri.

– Det har inte ett dugg med fisk att göra. Ändå var det fiskerirådet som godkände att förhandlingarna inleddes 2008, och nu är det fiskerirådet som godkänner resultatet. Fulspelet runt Acta är en skandal, säger EU-parlamentarikern Christian Engström (PP), i ett uttalande.

Fakta: 

<h2><a href="http://www.fria.nu/kategori/tema/acta">Läs mer om Acta.</a></h2>

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Acta-avtalet kräver ny lagstiftning

Justitieminister Beatrice Ask uppger nu att Acta-avtalet, mot piratkopiering och varuförfalskning, kommer att kräva ny svensk lagstiftning. Tidigare har regeringen försvarat avtalet med att det inte behöver göras några ändringar i lagen.

Fria Tidningen

EU-parlamentariker vill få Acta utrett

En grupp ledamöter i EU-parlamentet, däribland Miljöpartiets Carl Schlyter och Piratpartiets Christian Engström, skickade på torsdagen ett öppet brev till World intellectual property organisation, WIPO, och World trade organisation, WTO, där de ber om en konsekvensanalys av vilka effekter Acta-avtalet skulle kunna få för integritet, medborgerliga rättigheter, mänskliga rättigheter, tillgång till kunskap, information och läkemedel.

Fria Tidningen

EU-parlamentet kräver insyn i Acta

I en partiöverskridande resolution ger EU-parlamentet EU-kommissionen hård kritik för sekretessen kring förhandlingarna om Actaavtalet. Avtalet innebär gemensamma åtgärder mot varuförfalskningar och piratkopiering och kommissionen förhandlar med bland annat USA och Japan.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu