Svenska protester mot amerikansk antipiratlag | Fria.Nu
Fria Tidningen

Svenska protester mot amerikansk antipiratlag

Wikipedia kan snart vara ett minne blott. I protest mot ett amerikanskt lagförslag planerar skribenterna på den engelska upplagan att stänga ner sajten. I Sverige diskuteras liknande aktioner mot den nya antipiratlagen Sopa.

Wikipedias skribenter riktar skarp kritik mot det amerikanska lagförslaget Stop online piracy act, Sopa. På sin användarsida frågade sajtens grundare Jimmy Wales nyligen hur de ställde sig till en organiserad protest. En överväldigande majoritet stöder i dagsläget initiativet att stänga ner uppslagsverket i protest mot lagen.

– Lagen kommer att påverka en mängd sajter. Den vänder sig mot sidor med användargenererat innehåll, vilket drabbar såväl Facebook och Youtube som Wikipedia, säger Axel Pettersson, pressansvarig på svenska Wikipedia.

De svenska wikipedianerna diskuterar just nu hur de ska ställa sig till protesten. Sopa, som befaras försvåra för privata användare att ladda upp media, är ju i slutändan ett amerikanskt lagförslag.

– Det råder lite delade meningar om vad vi ska göra. Men oavsett vad vi kommer fram till så kommer även svenska Wikipedia att drabbas om lagen går igenom. Det kommer att påverka internet i stort, säger Axel Pettersson.

På svenska Wikipedias diskussionsforum förekommer förslag om att stänga ner de svenska artiklarna i solidaritet med den amerikanska upplagan. En användare skriver att ”detta är något som på allvar hotar vår existens”. Andra säger att det är meningslöst att försöka påverka amerikansk inrikespolitik.

– Jimmy Wales ska snart besöka Vita huset och då kan Wikipedia behövas som protestbas, säger Axel Pettersson.

För bara några månader sedan använde italienska Wikipedia en liknande metod i protest mot ett lagförslag i landet. Enligt lagens ökända paragraf 29 skulle vem som helst som ansåg sig ha blivit förtalad kunna kräva en offentlig ursäkt på den aktuella webbsidan.

Från den 4 oktober 2011 doldes således allt innehåll på Wikipedia, till dess att lagförslaget ändrades.

Fakta: 

SOPA:

Stop Online Piracy Act, Sopa, är ett lagförslag som lades fram i det amerikanska kongresshuset den 26 oktober 2011. Lagen skulle göra det möjligt att föra åtal mot webbsidor som möjliggör spridning av upphovsrättsskyddat material. Kritiker hävdar att den skulle drabba sidor som Facebook, Youtube, Twitter och Wikipedia.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hotades för anonym rapportering om Syrien

Att rapportera om våldet i Syrien kan vara farligt, även om man befinner sig i Sverige. Aktivisten Bassam al-Baghdady och hans hustru hotades nyligen till livet. Hon har i dag isolerat sig i hemmet och han bär ett överfallslarm vart han än går.

Fria Tidningen

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2019 Fria.Nu