Nervgas kan ha använts mot uppror i Mellanöstern | Fria.Nu
Fria Tidningen

Nervgas kan ha använts mot uppror i Mellanöstern

Aktivister från flera länder ska ha drabbats av allvarliga sviter efter att ha inandat tårgas. Nu misstänker läkare och människorättsaktivister att en nervgas kan ha blandats in i tårgasen.

– Jag hade yrsel, var svag i flera dagar och mina händer slutade inte skaka, säger epytiern Mahmoud Hassan som lades in på sjukhus efter att ha utsatts för tårgas under en protest i Kairo i förra månaden.

– Det var inte tårgas, det var något annat. Det brände i huden och lungorna, och vi föll alla tilll marken och skakade okontrollerbart, säger Hassan till nyhetsbyrån IPS.

En liknande gas misstänkts ha orsakat åtta dödsfall i Bahrain sedan februari. I Jemen rapporterar läkare om att demonstranter som har utsatts för tårgas anländer till sjukhuset förlamade, medvetslösa eller i kramper. Den vanliga behandlingen mot tårgas har inte hjälpt.

– Vi ser symptom i patienternas nerver, inte i andningssystemet, säger läkaren Sami Zaid vid sjukhuset i Sanaa.

– Jag är 90 procent säker att det var nervgas, inte tårgas, som användes.

Människorättsaktivister i Kairo samlar nu in tårgasbehållare för analys.

– Vi tror att det är tårgas från det amerikanska företaget CTS som orsakar dessa mystiska symtom, säger Sherif Azer från den egyptiska organisationen EOHR.

– Men vi har också hittat behållare som helt saknar markeringar.

CTS är även en av huvudleverantörerna till Jemen. Företaget vill inte uppge vad tårgasen innehåller, men aktivisterna misstänker att det kan vara nervgasen CR som är tio gånger starkare än CS-gasen, den vanligaste typen av tårgas. CR har använts av isrealisk militär för att kväsa uppror i de palestinska terretorierna, och av USA i Afghanistan.

Annons

Rekommenderade artiklar

Arabisk kvinnokamp i fortsatt motvind

Kvinnor har spelat en avgörande roll i upproren som svept över arabvärlden. Många har hoppats på en kvinnliga frigörelse men de konkreta förändringarna har uteblivit och nu hotar en backlash. Här är fyra kvinnor som fortsätter kampen.

Fria Tidningen

Mubaraks militärdomstolar fortfarande i bruk

Sedan Hosni Mubaraks fall har tusentals civila egyptier fängslats efter summariska rättegångar – och många vittnar om tortyr och kränkaningar i militärens fängelser.

Fria Tidningen

Egyptiska fabriksarbetare dömda av militärdomstol

Människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot att egyptiska civila arbetare dömts av en militärdomstol, efter att de protesterade mot den dåliga säkerheten på den arméägda fabrik där de arbetar.

Fria Tidningen

Hepatit C skördar tiotusentals liv varje år i Egypten

Uppåt 5,5 miljoner människor uppges vara smittade och tiotusentals dör varje år i Egypten till följd av hepatit C, kronisk leverinflammation. Den enorma spridningen beror främst på att smittan spreds via orena nålar vid behandlingar av en masksjukdom under 1960-talet.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu