Här är årets finaste julklappar till barnen | Fria.Nu

Recension


Fria Tidningen

Här är årets finaste julklappar till barnen

Som vanligt har hösten bjudit på en lång rad fina barn- och ungdomsböcker. Barnkulturredaktionen tipsar om några av våra favoriter och önskar er med detta en god jul och ett gott nytt år.

Hudnära om arbetarrörelsen

Bo R Holmberg: Bortom saknaden (Raben & Sjögren)

Hur får man ungdomar att läsa om arbetarrörelsens framväxt? Kanske är Bortom saknaden en bra ingång. Sixten tvingas lämna hemmet där hans yngre syskon och styvfar bor när hans mamma dör. Handlingen utspelar sig i början av 1900-talet och Sixten ger sig iväg tillsammans med en vän för att söka arbete vid traktens sågverk. Av en händelse hamnar de mitt i Sandökravallerna och blir anklagade för att ha försökt driva bort strejkbrytare. Den smutsiga baracken där Sixten bor tillsammans med andra arbetare beskrivs på ett målande sätt. Detsamma gäller hans rädsla för att skadas, eller rent av omkomma, i det utsatta arbetet. När han under kravallerna blir gripen utan att förstå sitt sammanhang kan man känna hans desperation. Bilden av arbetarnas kamp för föreningsrätt och andra rättigheter växer fram och boken berättar på ett tydligt och medryckande sätt om dåtidens fattigsverige. En berättelse som alla kan lära något av. (BJ)

 

Färgrikt äventyr i nattens mörker

Emma Virke: Memmo och Mysen söker efter färger (Alvina förlag)

Barns fascination för ljus och färger är en fin grund för fantasi och lek. Det tar Emma Virke fasta på i Memmo och Mysen söker efter färger. Äventyret börjar när Memmo väcker Mysen mitt i natten och Mysen förskräckt undrar vem som tagit alla färgerna. De ger sig ut med en ficklampa, travar vidare i gryningen och upptäcker till slut både genomskinligt vatten och skimrande regnbågar. Emma Virkes illustrationer är en helhetsupplevelse i färg och form. Med Memmo och Mysen tar hon ett kliv framåt som bilderboksförfattare. Texten är vigt rimmad och bilderna fulla av värme. Bokförlaget Alvina har en alldeles speciell förmåga att hitta och ge ut originella böcker. Inte sällan mycket vackra. (MM)

 

Lättare säga förlåt med Kompisen

Moni Nilsson & Per Gustavsson: Kompisen blir arg (Rabén & Sjögren)

Precis som i de tidigare böckerna om Kompisen skildras starka känslor på ett fint och respektfullt sätt också i Kompisen blir arg. Kompisen är Olivias favoritnalle och de andra leksakerna blir ledsna när bara han får följa med till förskolan. Särskilt besviken blir Dockan. När Kompisen kommer tillbaka från förskolan vill ingen lyssna på honom och han får inte vara med och leka. ”Dumma er!”, ”Dumma, dumma alla!” skriker Kompisen. Ilskan illustreras som att han nästan brinner upp. Det finns en fantastisk närvaro i bilderna. Leksaksdjuren får liv genom sina ansiktsuttryck och den stora världen berättas kraftfullt genom den lilla. Känslan av att vara jättearg avdramatiseras, får bilder och blir lite lättare att prata om. När Kompisen säger förlåt för allt han ”argat ner” säger dockan också förlåt. (BJ)

 

Fint tillsammans med Koko och Bosse

Lisen Adbåge: Koko och Bosse (Natur & Kultur)

Det är omöjligt att inte charmas av Koko och Bosse. Koko är runt fyra år och ”vill inte”. När pappa Bosse säger ”dags att gå hem”, ”nu är det läggdags” och ”sätt dig i vagnen” svarar Koko ”JAG VILL INTE!”. Bosse låter Koko göra som hon vill. Irriterat eller inte, det är svårt att svara på. Som ofta med Lisen Adbåges bilder är illustrationerna detaljrika och färgerna starka. Det är en varm bok i vilken nog de flesta föräldrar kan känna igen trotset och känslan av vanmakt och uppgivenhet. Hur bemöter man barnet bäst, och hur vet man vad som funkar? När Bosse envisas med att formulera sig så bestämt som han gör kan jag ändå inte låta bli att tänka att Koko ger honom svar på tal. Hur som helst verkar de ändå ha det fint tillsammans, Koko och Bosse. (BJ)

 

Fint och utmanande utan åthävor

Kristina Murray Brodin & Bettina Johansson: Varför gråter pappan? (Olika Förlag)

Det finns många skäl att vara ledsen. När Hamsa och Alvdis hittar en pappa som gråter, börjar de genast fundera på varför det är så. Man kan gråta för att man har slagit sig, för att man tappat sin nalle, eller kanske för att man saknar någon. Fast när allt kommer omkring finns det andra skäl att gråta också. Till exempel kan man gråta för att man är glad. Olika förlag ger ut böcker som utmanar stereotyper och normer i vårt samhälle. Med Varför gråter pappan? hittar de den där verkligt fina tonen, som talar barnets språk och utan åthävor lyckas med att ge olika perspektiv på gråt och känslor. (MM)

 

Effektiv bilderbok om soptippens barn

Morten Dürr & Lars Gabel: Marias docka (Bokförlaget Hegas)
Översättning: Carina Gabrielsson Edling

Det kan tyckas ofattbart, men det finns ju barn som växer upp på soptippar runt om i världen. Vad, om inte en bilderbok, ska kunna berätta för oss hur de har det? Maria lever med sin bror Paco utanför en stor stad, där människor samlas för att försöka skapa sig ett liv. Utan föräldrar samlar de och sorterar sopor för att överleva. En grupp vuxna kommer och hämtar avfallet och ger dem betalt. Till hem har de ett skjul byggt av plast och kartong. De arbetar hårt, och kontrolleras av de vuxna, men en dag hittar Maria en docka som hon inte tänker lämna ifrån sig. Det blir början på ett uppbrott. Marias docka är en fin berättelse, vars effektiva bilder ger all den realism läsaren behöver för att förstå, men samtidigt stå ut. (MM)

 

En högtidsstund med Lindenbaum

Pija Lindenbaum: Gittan gömmer bort sig (Rabén & Sjögren)

En ny bok av Pija Lindenbaum är en liten högtidsstund i bilderboksvärlden. Hennes omsorg om karaktärerna och hennes lyhördhet för barnets värld är osviklig. I Gittan gömmer bort sig har Gittan gått till grannen, som inte kan gå på dagis, för det är fullt. Istället har Hjördis en barnflicka som heter Puma och är väldigt spännande. Gittan vill mest sitta hos henne i köket. Kanske kan Puma komma på humör och rita något på Gittans arm? Hjördis däremot vill göra vildare saker och plötsligt händer den där olyckan. Och när Puma blir arg på Gittan vill hon bara försvinna. Gittan har sina egna strategier för att klara sig i den stora världen. Bäst av allt blir det när hon får stänga in sig och de små djuren kommer fram. (MM)

 

Otäckt maktspel i fattiga Bangladesh

Monica Zak: Kasta syra (Opal förlag)

I Kasta syra har Monica Zak återigen lyckats skriva om ett obehagligt ämne på ett lättillgängligt sätt. Marzia bor i en by i Bangladesh. Hennes mamma jobbar som hembiträde och hennes pappa har en cykelrickshaw. Marzia är en glad flicka som tycker om skolan. När hon går i åttan vill en grannpojke från en rikare familj gifta sig med henne, men hon vill inte. Hon ska studera och skaffa sig ett bra jobb. Pojken och hans pappa ger sig inte och när Marzia och hennes föräldrar fortsätter säga nej kastar pojken syra i hennes ansikte så att det blir förstört. Berättelsen är rak och visar på den maktrelation som råder mellan fattiga och mer välbeställda familjer. Marza överlever med nöd och näppe, hon går igenom ett stort lidande och får hjälp av andra som överlevt syraattacker. Flickors och kvinnors utsatthet beskrivs på ett talande sätt utan omskrivningar. Till slut vågar Marzia tro på sig själv igen och kan stötta andra som utsatts för pojkar och män som försökt ta deras liv ifrån dem. (BJ)

 

En fullträff om det tabubelagda

Christina Wahldén: Min systers dotter har många pappor (Raben & Sjögren)

Ombeni flydde från rebellernas gränslösa förtryck i den lilla byn i Kongo. När hennes syster Maua plötsligt dyker upp med en dotter i det nya landet Sverige, kommer minnena ikapp henne. Hon är själv ett offer, men bär samtidigt på en stor skuld. Christina Wahldéns böcker rör sig oftast kring det mest ömtåliga och tabubelagda. Berättelsernas enastående enkelhet, mitt i allt det svåra, hjälper oss att förstå människor vi annars kanske är rädda att närma oss. Christina Wahldén ger intrycket av att vara väl påläst och att inte lämna någonting åt slumpen. Min systers dotter har många pappor är en ny fullträff som förtjänar många läsare. (MM)

 

Minstingens vardag i fokus

Anna Ribbing & Lisa Gunnarsson: Vilma säger den! Vilma säger god natt (Rabén & Sjögren)

Böcker för våra allra minsta läsare är inte alltid så lätta att hitta. Stina Wirséns Vem-serie har gjort stor succé med sina berättelser för både barn och föräldrar. De små böckerna om Vilma riktar sig till ännu yngre barn och de har en underbart enkel och tydlig handling, som verkligen sätter det lilla barnets vardag i fokus. I Vilma säger den! försöker Vilma få mamma att förstå vad hon menar. Hon vill inte ha bananen. Inte äpplet. Inte blomman eller bullen. Det är ju ballongen hon vill ha. Sällan har det lilla barnets frustration skrivits och illustrerats så fint. På samma sätt är det när Vilma ska gå och lägga sig i Vilma säger god natt. Enkelt och njutbart. Med barnet i första rummet. (MM)

Fakta: 

<h2>Fler lästips hittar du på vår temasida <a href="http://www.fria.nu/tema/barn-ung">Barn & Ung</a>.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

De bästa (sen)sommarmysterierna

Recension

Sommarens bokkatalog är inte så tjock, men den innehåller mer än man hinner med att läsa. I barn- och ungdomsutgivningen ser mysterierna ut att vara en trend bland kapitelböckerna. Vi har tittat närmare på några av dem och kan konstatera att det är en rad riktigt läsvärda böcker vi hittat. Ta chansen att kika på sommarens bästa böcker innan hösten är över oss på allvar.

Fria Tidningen

Barndomen – mer än ett koncentrationsläger

Recension

Lägret är den danska bilderboken som blivit ordentligt omskriven under våren. Skälet är att den tycks berätta om barndomen – som en vistelse i ett koncentrationsläger.

Fria Tidningen

Hoppfull ockupationshistoria – för treåringen

Recension

Hur tydligt politisk kan en barnbok vara innan det börjar kännas obekvämt? Det är den första fråga jag ställer mig när jag läser i bokkatalogen om den kommande Pojken, flickan och muren. I dag står sig inte den politiska genren speciellt stark jämfört med för trettio år sedan, något man både kan sakna och leva utan, men det finns definitivt utrymme för fler böcker här.

Fria Tidningen

Spännande succévittring

Recension

Jo Salmson är en pseudonym för Catharina Wrååk, som tidigare arbetat som förläggare på just Bonnier Carlsen som nu ger ut hennes böcker. Men hon får inte ge ut böcker som en väntjänst. Jo Salmsons böcker om Tam, drakriddaren, gjorde succé med 80 000 sålda exemplar och stor läsglädje för många av barn.

Fria Tidningen

Bästa djurrättsromanen på länge

Recension

Adina kliver av flygplanet och tror att hon ska möta sin mamma. Istället kommer en ung kvinna och hämtar upp henne. Det blir början på en kidnappningshistoria där Adinas mammas arbete med djurförsök står i centrum.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu