Fria Tidningen

Nya journalistmord skakar Honduras

Våldet i Honduras fortsätter. Förra veckan sköts journalisten Luz Marina Paz ihjäl och tidningen La Tribuna utsattes för ett attentat. Blott en dag efter mordet på Paz mördades Alfredo Landaverde, före detta chef för narkotikabekämpningen i landet.

Båda morden utfördes i utkanterna av huvudstaden Tegucigalpa på typiskt yrkesmördarmanér. Två män på motorcykel körde i kapp offren i deras bilar och öppnade eld. Paz bil träffades av hela 47 kulor.

Journalisten Luz Marina Paz hade fram tills nyligen arbetat på radiokanalen Globo som stödjer Mel Zelaya, presidenten som störtades i en statskupp 2009. Hon är den 17:e honduranska journalisten som har mördats sedan statskuppen. Många av offren har arbetat för medier som stödjer Zelaya. Kort före mordet skadades en säkerhetsvakt på dagstidningen La Tribuna när okända gärningsmän sköt in genom entrén mitt i natten.

– Vi vet inte varför journalister mördas. Vi vet bara att inget av fallen har klarats upp och att regeringen är oförmögen att stoppa våldet. I dag arbetar många journalister med skottsäkra västar i Honduras, säger Miriam Elvir vid yttrandefrihetsorganisationen C-Libre på telefon från huvudstaden Tegucigalpa.

Luz Marina Paz är den första kvinnliga journalisten som mördas, och den första i huvudstaden. De tidigare offren har arbetat för lokala medier i mindre städer och byar.

– Offren har varit opinionsbildare i sina regioner. Många har stött Mel Zelaya, vilket en stor del av befolkningen. Men vi kan bara spekulera i om det är därför som de har mördats eller om det är för att de har hotat att avslöja narkotikasmugglare eller korrupta poliser, säger Miriam Elvir som precis har kommit tillbaka till kontoret från ett protestmöte som polisen skingrade med tårgas.

Förra veckans andra offer, den 71-årige säkerhetsexperten Alfredo Landaverde, var ansvarig för narkotikabekämpningen under Mel Zalayas tid vid makten. Landaverde hävdade att den ekonomiska och politiska makten i Honduras har samröre med kokainkartellerna.

– Det finns 14 stora affärsmän i norra Honduras som tvättar pengar åt drogsmugglare. Den organiserade brottsligheten har infiltrerat de politiska partierna och kongressen, sade Landaverde i intervjuer med lokala medier kort före sin död.

Landaverde hade också anklagat polisen för att ligga bakom mordet på den förre chefen för drogbekämpningen, Arístides González, för två år sedan. González hade dagen före sin död sagt att han skulle offentliggöra namnen på jordägare som upplåter landningsbanor till kartellernas flygplan.

Presidenten Porfirio Lobo, som valdes efter kuppen mot Mel Zelaya, hävdar att Paz och Landaverdes mördare försöker skapa kaos i landet.

Honduras har en av de högsta mordfrekvenserna i världen. Bakom siffrorna finns drogkarteller, vanlig brottslighet och kraftigt beväpnade ungdomsgäng, så kallade maras. I jordbruksregionen Bajo Aguán hävdar bonde- och människorättsorganisationer att jordägare ligger bakom tiotals mord på bönder som ockuperar mark. Utbredd korruption inom poliskåren har förvärrat problemen.

För att stoppa våldet har Porfirio Lobo skickat ut militären på gatorna för att hjälpa polisen. Presidenten själv hävdar att militärens närvaro har minskat antalet mord med 35 procent. Förra veckan godkände kongressen också en tillfällig lag som förbjuder två personer att åka motorcykel tillsammans. 

Fakta: 

• Presidenten Mel Zelaya svängde till vänster under sin mandatperiod och fick stöd av Honduras folkrörelser. Han avsattes av en kupp i juni 2009, med ett drygt halvår kvar av presidentskapet.

• Kuppmakarna anklagade Zelaya för att bryta mot grundlagen eftersom han försökte få tillstånd att ställa upp till omval.

• Honduras slängdes ut ur Amerikanska staters organisation, OAS, men återupptogs två år senare då Mel Zelaya tilläts återvända till landet.

• Mordfrekvensen är bland de högsta i världen, över 80 mord per 100 000 invånare/år under 2011. Det är nästan hundra gånger högre än i Sverige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu