Fria Tidningen

Regeringen fortsatt oenig om vård för papperslösa

Sex månader. Så lång tid har det gått sedan utredningen om vård till papperslösa las fram till socialminister Göran Hägglund (KD). På grund av oenighet mellan regeringspartierna har utredningen ännu inte gått ut på remiss. Nu växer kritiken mot hur frågan har hanterats.

I dag har asylsökande rätt till akut vård och vård som inte kan anstås. Papperslösa har endast rätt till akut vård men måste själva stå för kostnaderna. I maj slog en statlig utredning fast att lagen borde ändras så att papperslösa och asylsökande har samma rätt till vård som alla andra som är bosatta i Sverige. Vanligtvis skickas ett statligt utredningsförslag ut på remiss så att berörda instanser kan uttala sig innan regeringen tar ställning till förslaget. Nu har det dröjt mer än sex månader sedan utredningen blev klar.

– Ambitionen är att lösa det här så fort det går. Vi hade gärna löst det här i förrgår, om vi kunde, säger Martin Kits, presschef hos Göran Hägglund (KD), som tog emot utredningen.

Anledningen till att det har dröjt är att det råder oenighet mellan regeringspartierna. Migrationsminister Tobias Billström (M) vill att det görs en kostnadsanalys av utredningsförslaget medan Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet länge drivit frågan om att papperslösa ska ha samma rätt till vård.

– Det här handlar om en pågående diskussion internt som vi hoppas kunna lösa så fort som möjligt. Vi har olika uppfattning om hur frågan ska hanteras.

När det gäller kostnadsanalysen?

– Bland annat handlar det om det.

Tobias Billström ska bland annat ha sagt att det ska göras en kostnadsanalys på departementet. Arbetar man med det nu?

– Jag kan inte svara på det.

Sveriges läkarförbund är en av 42 organisationer som startade upp Rätt till vård-initiativet i november. Det är en namnsinsamling för att sätta press på regeringen att agera och skicka utredningen på remiss.

– Vi tycker det är skandal att man gör på det sättet som Billström och Moderaterna gör. Det finns ett utredningsunderlag som är noggrannt utfört och som borde skickas på remiss, säger hon.

Hon säger att de försöker agera på alla sätt som går.

– I lördags var jag på en manifestation i Malmö och vi försöker skriva om det på ledare och i debattartiklar. Man får försöka påverka politikerna och opinionen. Det är droppen som urholkar stenen.

Enligt Martin Kits sker förhandlingarna inom Regeringskansliet. Han vill inte spekulera i hur lång tid det kan ta innan man beslutat sig hur man ska gå vidare.

Hur reagerar man på de protester som nu riktats mot hur regeringen har hanterat frågan?

– Det är lätt att förstå att de reagerar som de gör. Det är beklagligt att det har dragit ut på tiden och att vi inte har kunnat komma fram till ett beslut tidigare på grund av de här bråken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu