”Hela sportens anda borde utvecklas mot damhockeyn” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Hela sportens anda borde utvecklas mot damhockeyn”

Herrishockeyn bör ha liknande regler som damhockeyn. Det anser Finlands president Tarja Halonen, som vill minska hårda tacklingar och slagsmål inom hockeyn. Den svenska ishockeyrörelsen inriktar sig däremot på att få bort tacklingar mot huvudet.

Tacklingar mot huvudet, hjärnskakningar och avstängningar har varit ett vanligt diskussionsämne inom herrishockeyn under hösten. Ett exempel är Linköpingsspelaren Sebastian Karlssons attack mot Frölundas Magnus Kahnberg i början av november. Den våldsamma tacklingen mot huvudet gav Karlsson elva matchers avstängning och ledde till ett långt skadeuppehåll för Kahnberg.

Det är inte bara i Sverige som våldet inom ishockeyn diskuterats. I Finland uttalade sig president Tarja Halonen till kvällstidningen Iltasanomat efter skandalmatchen Pelicans–HIFK förra veckan. Det utbröt ett stort slagsmål i matchen, vilket resulterade i ett nytt finskt utvisningsrekord: 465 minuter.

President Halonen brukar gå och titta på viktiga hockeymatcher och hon tycker att det är en fin sport. Men hon har lagt märke till våldet inom herrishockeyn och tycker att de hårda tacklingarna borde minskas:

– Hela sportens anda borde utvecklas i riktning mot damhockeyn, sade Halonen till Iltasanomat.

Det Halonen syftar på är att det inte är tillåtet att tackla i damhockey.

Tommy Boustedt, utvecklingsansvarig inom svenska ishockeyförbundet, ser inte de vanliga tacklingarna som något problem. Däremot vill förbundet få bort ojusta tacklingar, bland annat tacklingar mot huvudet och från döda vinklar.

– Vi arbetar med information, debatt och bestraffningar. På längre sikt är det en utbildningsfråga. Vi vill lära spelarna att titta upp för att kunna ta en tackling och vi lär också ut hur man bedriver juste närkampspel.

Boustedt kan ännu inte uttala sig om huruvida antalet hjärnskakningar inom ishockeyn har ökat under denna säsong. Det behövs fler matcher för att det statistiska underlaget ska bli tillräckligt stort.

Boustedt pekar ändå på att riskerna ökat i och med att ishockeyn har blivit snabbare:

– Spelarna är större och snabbare. Dessutom har spelet blivit mer offensivt. En del olyckor är omedvetna.

Även Robert Rungstad, ishockeyintresserad etikkonsult, tror att det är det ökade tempot i ishockeyn som ligger bakom de farliga tacklingarna:

– Allt ska gå fortare, det är samma sak som i arbetslivet och i trafiken. Det är farten som dödar. När tempot dras upp försvinner allt som har med etik att göra och människor blir som djur. Då är det impulser som styr.

Rungstad tror dock inte att det går att vrida klockan tillbaka. Han menar att publiken skulle svika om man tog bort farten och tacklingarna.

– En tredjedel går dit för att träffa kompisarna, en tredjedel för att få utlopp för aggressioner och en tredjedel för att titta på skönspel.

Inte heller Tommy Boustedt tror på någon begränsning av justa tacklingar inom herrishockeyn:

– Hockeyrörelsen är enig i att tacklingar är en del av hockeyn. Men tacklingar mot huvudet måste bort till hundra procent.

Fakta: 

Varje år inträffar cirka 10 000 olyckor inom ishockey som är så allvarliga att spelaren måste söka upp en akutmottagning. Av de skadade är drygt 5500 barn under 18 år. Den vanligaste orsaken till skador är tacklingar som står för 45 procent av olycksfallen. Källa: pressmeddelande från Barnolycksfallsfonden den 7 mars 2011.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Övervinn mentala hinder med parkour

Vill du ta dig fram i ditt närområde genom att hoppa, klättra och balansera? Då kan parkour vara något för dig. Fria Tidningar har tagit en titt på sporten som erövrar världen.

Fria Tidningen

Alkoholen flödar på arenorna

Elitklubbarna i herrishockey tjänar miljoner på att sälja öl, vin och sprit på arenorna. Detta menar många rimmar illa med idrottens traditionella sundhetsideal.

– Ökande lönekostnader gör att klubbarna ”tvingas” sälja alkohol, säger Jane Bredberg, ordförande i en ishockeyklubb med strikt alkoholpolicy.

Fria Tidningen

”Kvinnorna stämplas som sjuka”

Ska kvinnor med höga halter av testosteron tvingas till medicinering för att få tävla mot andra kvinnor? Ja, menar Internationella olympiska kommittén och internationella friidrottsförbundet. Nej, anser idrottsfilosofen Claudio Tamburrini som nyss fått anslag för att forska i ämnet.

Fria Tidningen

En idrott med historiska stötar

Historisk fäktning är en sport men också ett sätt att bevara medeltida fäktkonst. Instruktören Andreas Ståhlberg vill att den europeiska fäktkonsten ska kunna leva vidare på samma sätt som de traditionella asiatiska kampsporterna.

Fria Tidningen

Barfotalöpning stark trend inom motionsidrotten

Allt fler löptränar helt eller nästan barfota. Sportskotillverkarna har snabbt hakat på trenden och börjat tillverka skor med barfotakänsla. Men behöver man verkligen ha dyra skor för att springa ”barfota”?

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu