Fria Tidningen

Aktivister mobiliserar inför COP17

På måndag inleds FN:s klimattoppmöte COP17 i Durban. Sydafrikas civila samhälle har sedan länge samordnat sig för att kunna föra fram sina krav på ett kraftfullt sätt. Det rör sig om både gräsrötter och grupper som får officiellt stöd – alla vill vara med och påverka.

Alla sektorer i Sydafrika mobiliserar inför COP17, och har gjort det sedan länge. Under 2010 började fack, sociala rörelser, kyrkor och NGO:er diskutera kring en koalition, och i januari i år bildades C17 av 80 olika organisationer. En av de viktigaste aktiviteterna som C17 tagit på sig är att dra ihop så många demonstranter som möjligt till den globala aktionsdagen den 3 december.

Tristen Taylor, projektkoordinatör för Earthlife Africa i Johannesburg som är en del av C17, säger att enbart deras organisation kommer skicka mellan 750 och 1 500 personer till Durban den 3 december.

– Vi kommer att hålla i andra evenemang också, som utbildning och workshops, men den globala aktionsdagen är huvuduppgiften, säger han.

Earthlife Africa kommer att kräva att COP17 faktiskt får till ett bindande avtal som kommer ha en effekt på klimatförändringarna.

– De måste sluta pladdra på om utsläppshandel och faktiskt börja minska utsläppen, säger Tristen Taylor.

Sydafrikas regering väntar på att parlamentet ska godkänna den nya klimatpolicyn före COP17. Gräsrotsorganisationer har klandrat regeringen för att ge dem alldeles för kort tid för att hinna kommentera och föreslå ändringar, men nu ligger policyn i alla fall och väntar på att gå igenom.

– Det är bra att vi har en policy. Den innehåller några bra saker – men det är inte tillräckligt för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna, menar Tristen Taylor.

– Anledningen till att vi tror att det inte är tillräckligt är att om andra utvecklingsländer med liknande ojämlikheter och BNP skulle upprepa policyn skulle de steka upp planeten, säger han.

Sydafrikas största fackföreningsfederation, Cosatu med knappt två miljoner medlemmar, är också en del av C17. Cosatu är även sedan många år i en allians med regeringspartiet ANC och kommunistpartiet. Den kanske största motsättningen mellan Cosatu och regeringen när det kommer till klimatfrågan är hur utsläppen ska minskas, säger Patrick Craven, federationens nationella talesperson.

– Regeringen vill sluta använda kol för att minska utsläppen – och deras huvudalternativ är kärnkraft. Där är vi helt emot regeringen, säger han.

I Durban organiserar sig Climate justice movement. Organisationen har väldigt låga förhoppningar på COP17, deklarerar de i ett uttalande, och på sin egen regering. För närvarande är två kraftverk som drivs med kol under uppbyggnad i Sydafrik a – världens tredje och fjärde största. Och med snabbt ökande elpriser och el som stängs av för miljoner som inte har råd att betala den, återgår de fattiga till kol och paraffin som energikällor. Miljöorganisationer försökte förra året få ett lån från Världsbanken till Sydafrikas statliga elbolag Eskom stoppat eftersom pengarna skulle gå till ett av de gigantiska kolkraftverken, men lyckades inte.

En stor stötesten för klimataktivister är att Eskom och det privata oljebolaget Sasol sitter med i regeringens förhandlingsgrupp till COP17. Enligt Earthlife Africa finner man dessa två bolag bland landets största utsläppsbovar, och Eskom ökar dessutom sina utsläpp.

– De har ett stort intresse av att upprätthålla utsläppen – att de sitter i förhandlingsgruppen utgör en massiv intressekonflikt. De vill inte minska utsläppen, kommenterar Tristen Taylor.

Ett annat projekt är klimattåget som har åkt mellan 17 olika städer i Sydafrika och ska stanna i Durban under toppmötet, för att sedan resa tillbaka och dela med sig av resultatet till de människor de träffat på vägen. En av eldsjälarna är doktoranden Dylan McGarry, som under en månad kommer att bo på tåget. På vägen hålls diskussioner med lokala civila rörelser, skolbarn får lära sig om konst, klimatförändringar och återvinning. Tåget är utrustat med allt material som behövs, inklusive en liten mini-skog. Spontana aktioner som uppstädning av områden och samtal med förbipasserande där tåget stannar pågår konstant.

– Klimatförändringarna är ett kulturellt problem, menar Dylan McGerry.

– Basproblemet med klimatförändringarna ligger i hur vi behandlar varandra, hur vi delar upp oss. Svaret måste då vara kulturellt.

Klimattåget stöds av energidepartementet och COP17:s kommunikationsforum och aktivisterna samarbetar med kommuner och borgmästare. Brittiska konsulatet och tyska ambassaden tillför olika former av resurser. Men Dylan McGerry ser inga problem med involveringen av dessa institutioner.

– Idén är att skapa nya mötesplatser mellan gräsrötterna och de i maktpositioner, för att överbrygga klyftan. Och alla projekt är helt självständiga, säger han.

Det är långt ifrån bara miljöorganisationer som engagerar sig inför Durban. Klimatförändringarna rör alla och drabbar dem som har minst resurser extra hårt, och är därför även en fråga om social rättvisa, säger många. Och Sydafrikas väl utvecklade civila samhälle kastar sig därför in i de kommande förhandlingarna med stark vilja.

Fakta: 

<h2>FN:s 17:e klimatkonferens pågår den 28 november–9 december i Durban, Sydafrika. Förhoppningarna om att världens ledare ska enas om ett nytt bindande klimatavtal som ska ta vid när Kyotoprotokellet löper ut nästa år är väldigt låga.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rika länder bromsar klimatarbete

I fredags avslutades ännu en vecka av internationella klimatförhandlingar i Bonn i Tyskland. Men forskare och miljöorganisationer menar att få framsteg kan göras så länge ledande politiker dansar efter den fossila bränsleindustrins pipa.

Fria Tidningen

”De kom till Durban för att begrava Kyoto”

Aktivister från hela kontinenten deltog på lördagen i en färgsprakande demonstration för ett bindande klimatavtal och för en rättvis klimatfond. Men förhoppningarna om ett genombrott under mötet är fortsatt låga.

– Det är verkligen orättvist – Afrika lider mest av klimatförändringarna, och nu begraver de det enda bindande avtalet här, säger den sydafrikanske forskaren Kamoji Wachiira.

Fria Tidningen

Aktivister sätter press på klimatmötet

Aktivister från hela Afrika har strömmat till Durban för att sätta press på de utvecklade länderna att minska sina utsläpp och ge stöd till utvecklingsländer så att de kan anpassa sig till klimatförändringarna. Att regeringarna kommer överens om ett bindande avtal är den allra viktigaste frågan, menar många aktivister.

Fria Tidningen

Låga förväntningar inför Durban

Den 28 november inleds den 17:e internationella klimatkonferensen i Durban, Sydafrika. Men trots att mötet är det sista innan Kyotoprotokollet upphör tyder mycket på att jorden kommer att stå utan bindande klimatavtal efter mötet i Sydafrika. Kajsa Olsson och Anton Klepke tar en titt på klimatförhandlingarnas historia.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu