Fria Tidningen

Anarkistisk lunga andas vidare

Den 26 september firade Christiania 40 år. Det har varit en lång resa för christianiterna. Flera gånger såg det ut som att de danska myndigheterna skulle vinna kampen om platsen. Men i somras beslutades det till slut att de boende i fristaden ska köpa delar av marken och hyra andra.

För den som vill få en övergripande genomgång av Christianias historia är Space for urban alternatives? Christiania 1971–2011 en utmärkt ingång. Boken består av ett antal fristående texter som belyser fristaden ur olika perspektiv, vilka sammantaget ger en god helhetsbild. Texterna är överlag mycket intressanta. En är skriven av Cathrin Wasshede och handlar om den samlingsplats för homosexuella som kallas för Bøssehuset (”Böghuset”). Huset har funnits sedan 1973, men enligt författaren är det frånvarande i mycket av den research som har gjorts om fristaden.

Många av frågorna som ställs i texten lämnas dock obesvarade, troligen av utrymmesskäl. Kapitlet hade därför gärna fått ta mer plats, eller utvecklats till en fristående bok.

De danska myndigheterna såg etablerandet av Christiania som en oacceptabel provokation. René Karpantschof menar i sin text att ockupanterna hade utmanat en av kapitalismens hörnstenar: det privata ägandet. Husen på Christiania ägs nämligen gemensamt av de boende.

Boken väcker frågor om vem som har rätt att göra anspråk på en plats. Hur ska man till exempel förhålla sig till ockupationer av redan ockuperade hus? Christa Simone Amouroux skriver om hur en källare till ett hus ockuperas av några ungdomar, vilket inte uppskattas av personerna som bor i huset. Att få en bostad på Christiania är en lång och komplicerad process, och ungdomarna löser problemet genom att ockupera det en gång ockuperade huset. Agerandet bryter inte bara mot danska statens regler utan även mot fristadens: christianiternas regler förbjuder ockupationer på Christiania.

Fristaden har beskrivits som en ”anarkistisk lunga”. Samtidigt har det blivit en viktig pusselbit i Köpenhamns turistnäring. 70 procent av Köpenhamnsborna är positiva till Christiania.

Det råder ingen tvekan om att platsen är unik. Få, om några, utopiska samhällen av fristadens storlek har existerat i centrum av en huvudstad, menar Håkan Thörn. När Christiania omskrivs i media handlar det ofta om handeln med cannabis. Därför är det mycket som aldrig blivit känt om fristaden. Hur många vet till exempel att Christiania vunnit priser för sin sophantering?

Nästa steg i fristadens utveckling är att skrapa ihop 76 miljoner danska kronor till köpet av marken. Många christianiter saknar såväl kapital som fast inkomst och därför förlitar man sig på att allmänheten visar sitt stöd genom att köpa de ”Christiania-aktier” som lanserades under 40-årsfirandet.

I skrivande stund ser det ljust ut. Det har redan sålts aktier för fyra miljoner. Den som vill följa utvecklingen kan göra det på Christianiafolkeaktie.dk.

Fakta: 

Litteratur

Space for urban alternatives? Christiania 1971–2011

Red. Håkan Thörn, Cathrin Wasshede och Tomas Nilson Förlag Gidlunds förlag

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konsten att irritera

Vibrerande kontrastfärger, optiska mönster och svårläst typografi – den psykedeliska konsten irriterar. Bokstavligt talat, då den retar ögat. Men också idémässigt, filosofiskt och politiskt.

Fria Tidningen

Konsten att irritera

Vibrerande kontrastfärger, optiska mönster och svårläst typografi – den psykedeliska konsten irriterar. Bokstavligt talat, då den retar ögat. Men också idémässigt, filosofiskt och politiskt.

Fria Tidningen

Orden var hans jazz

Kritikerna avskydde honom. Istället var det de unga som tog honom till sitt hjärta. I år är det tio år sedan Sveriges kanske ende beatförfattare Sture Dahlström dog. Det är dessutom femtio år sedan han debuterade.

Fria Tidningen

Punkig psykedelika på rivjärn

Jazz, noise, dubstep och en mängd andra musikstilar. På Wundergrundfestivalen i Köpenhamn står den experimentella musiken i fokus. Under tolv dagar spelar över 30 band och artister – däribland musikkonceptet Japanese new music festival.

Skånes Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu