Kulturvecka med känslan i fokus | Fria.Nu
Fria Tidningen

Kulturvecka med känslan i fokus

Årets Kulturvecka av, med och för personer med funktionsnedsättning är i full gång och allt från rockkonserter och konstutställningar till biokvällar står på menyn. Efter att Uppsala kommun införde Kulturveckan för 19 år sedan följde Enköping, Tierp och Östhammar tätt efter och veckan fortsätter att växa med tiden. Ikväll har eleverna på Labanskolan vernissage för utställningen Jag i Uppsala och Landet Runt har träffat några av dem.

Bildsalen är full av tavlor, foton och gipsmodeller som eleverna gjort inför Kulturveckan. En av eleverna är Mikaela Fälthammar och hennes tavla föreställer den kärlek hon känner för Kalle Hellström som också ska ställa ut.

– Kärlek känns i bröstkorgen eller på kinderna. Man vet att det är kärlek när man inte kan hålla tassarna från varandra förklarar hon när hon visar sin målning.

Eleverna har fått i uppdrag att gestalta känslor med bild, text och form och har gått igenom allt från ilska och sorg till glädje. Tanken är att följa en röd tråd genom undervisningen och samarbeta över ämnesgränserna. De yngsta barnen har till exempel i den teoretiska undervisningen pratat om känslor och dess uttryck samt om värdegrund och hur man är en bra vän. Bildlektionerna har spunnit vidare på ämnet och eleverna har fått uttrycka med bild och lerfigurer hur personer med olika känslor ser ut. Alla kan teckenspråk på skolan men de äldre barnen och de med ett verbalt språk har även fått diskutera och skriva om vad som gör dem arga eller glada.

Enligt Karin Hedvall, samordnare för Kulturveckan i Uppsala, var kommunen 1993 en av de första i landet att arrangera en Kulturvecka av, med och för personer med funktionsnedsättning. Därefter har idén spridit sig till Enköping, Tierp och Östhammar.

– Alla behöver kultur. Kulturveckan är väldigt viktig för den ger dessa personer möjlighet att mötas men också att visa upp för allmänheten vad de gör under året, säger Karin Hedvall.

Efter att Uppsala kommun införde Kulturveckan följde Enköping, Tierp och Östhammar tätt efter och veckan fortsätter att växa med tiden. I år har både Enköping och Tierp arrangerat tre veckors kultur som håller på till slutet av november. I Uppsala var det traditionsenligt Esters Orkester & Esters stämband som invigde programmet på Grand och ikväll onsdag är det vernissage för labanelevernas konstverk på Uppsala konstmuseum. Lärarna på Labanskolan undervisar i kursplanens alla ämnen men skolan är ändå mest känd för sina teaterföreställningar. I år har de velat visa upp en annan sida och har därför valt att ställa ut konst istället för att spela teater. Inspirerade av Vänskapsband som visades på slottet i höstas, kallar de sin utställning för Jag i Uppsala. Med utgångspunkt från sig själva gestaltar de olika känslor samt beskriver sina favoritplatser i staden.

Skolan har funnits sedan 1997 och var till en början en grundsärskola med årskurs ett till nio innan det år 2000 blev en gymnasiesärskola. Eleverna är uppdelade mer efter förmåga än efter ålder och teatern är en viktig del i pedagogiken. Rörelsemetoden Scherborne används flitigt för att stärka elevernas kontakt till sig själva och omgivningen. En metod som enligt Annika Hedlin, lärare på skolan, ger dem mer självförtroende både på och utanför scenen.

– En gång hade vi en pojke som vägrade gå upp på scenen så han fick sitta på en stol bredvid. Efter en tid flyttade han stolen närmare scenen, sedan satte han sig på scenkanten och nu går det inte att få honom av scenen. Det märks att teatern har en positiv effekt på barnens självförtroende och de blir vana att våga. Våga ta palts, röra vid andra och släppa på barriärer.

Eleverna kommer att åka till Uppsala slott gruppvis under veckan för att se sin utställning som pågår till den 20 november. Under tiden fortsätter Konstveckans späckade program med allt från Teater Blanca, FUB- dans och muiskpub. Och har man inte fått nog på fredag kan man alltid åka till Enköping, Tierp eller Östhammar där kulturveckan fortsätter ett par veckor till.

Annons

Rekommenderade artiklar

Finska mödrar firas med katt och hare

Kultförklarade Gommi och Pommi, av den finske artisten M.A Numminen och hans ständige ackompanjatör Pedro Hietanen, gästar Kulturoasen i Håga By på söndag. Utklädda till haren Gommi och katten Pommi kommer de för att fira finska mödrar. – På mors dag blir det blir inget provokativt, lovar M.A Numminen, pionjär i Finland inom avant-garde, underground och elektronisk musik.

Uppsala Fria

Familjeföretaget Fyrisbiografen blir ideell förening

Efter tredje generationen Annell vid rodret drar sig Fyrisbiografens ägare tillbaka. Stödföreningen Fyrisbiografens vänner tar över och från och medi sommar ska bion bli en av Folkets Bios lokala avdelningar.

– Fyrisbiografen i Uppsala är, om inte Sveriges äldsta så näst äldsta biograf som fortfarande är igång, säger Hanna Jansson från föreningen Fyrisbiografen.

Uppsala Fria

Morfis Bixur tar med sig världen

Nyligen hemkomna från Istanbul spelar de på hemmascenen Bistro Hijazz imorgon torsdag. Med sig tar Morfis Bixur musik och bilder som ska representera människans ursprung och världens alla hörn.

Uppsala Fria

Uppsala får klubb för lesbiska

Shylips är en kväll av, med och för kvinnor. På lördag är det dags för Uppsalas första klubb för lesbiska. Mellan nio på kvällen till tre på morgonen spelar sex kvinnliga dj:s för dansande kvinnor i alla åldrar på Orange, Svartbäcksgatan 9.

Uppsala Fria

© 2019 Fria.Nu