Occupy Oakland blockerar hamnen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Occupy Oakland blockerar hamnen

På onsdagskvällen blockerade tusentals demonstranter ingångar och stoppat all sjöfartsverksamhet i Oaklands hamn, en av USA:s största.

 

Det har hänt tidigare: när Irakkriget bröt ut 2003; i solidaritet med strejkande hamnarbetare i Liverpool; i protest mot Sydafrikas apartheid.

– Men det här var första gången någonsin som folket, inte facket, stängde hamnen, och det är det som gör detta så fantastiskt, sade Clarence Thomas, som arbetat i 25 år i hamnen och precis som de flesta andra hamnarbetare stödjer Occupyrörelsen.

 

Det blev inte den generalstrejk som hade utlysts – de flesta arbetare gick till jobbet – men glädjerusiga Oaklandbor stängde ned flera storbankskontor under en dag som gav kraft åt USA:s Occupyrörelse.

Redan vid nio på morgonen hade korsningen vid Occupylägret börjat fyllas med människor. En av de första talarna, Angela Davis, som är från Oakland, precis som organisationen Svarta pantrarna som hon var del av för 40 år sedan, avslutade med orden:

– Vi är de som vi har väntat på.

Protesterna fortsatte långt in på natten, polisen ska ha satt in tårgas och gummikulor mot demonstranterna och minst 60 personer rapporteras ha gripits.

Fakta: 

<h2>Läs mer Occupy-rörelsen på vår temasida <a title="#globalchange" href="kategori/tema/global-change" target="_blank">Global Change.</a></h2>

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Generalstrejk utlyst i Oakland

Occupyrörelsen i USA når en avgörande tidpunkt i dag, onsdag. Ockupationsvågen har spridit sig från världens finansiella hjärta i New York till en av USA:s fattigare städer, Oakland, grannstad till San Francisco. Och här har Occupy Oakland utlyst generalstrejk i dag – den första i staden sedan 1946 och den första sedan Occupyrörelsen började i september.

Fria Tidningen

Generalstrejk lamslår Portugal

”Kampen fortsätter” ropar talkörerna när den massiva demonstrationen sakta tågar genom Lissabon under generalstrejken på torsdagen. Portugiserna har fått nog av alla försämringar och nedskärningar och har därför tagit till strejkvapnet. Landets två största konkurrerande fackföreningar CGTP och UGT står enade bakom strejken.

Fria Tidningen

Occupy flyttar från torget till gatorna

Occupy-rörelsen i New York visade på torsdagen att vräkningen från Zuccotti Park inte stoppar dem. Börsen på Wall Street barrikaderades och tusentals marscherade över Brooklyn bridge. Sammanlagt deltog över 30 000 personer, flera vittnade om våld från polisen.

Fria Tidningen

Allting känns möjligt igen

I mer än fem veckor har nu hundratals personer ockuperat en park på Manhattan under parollen Occupy Wall Street. Manissa McCleave Maharawal ger oss en inblick i hur det är att vara där och reflekterar över platsens betydelse och om vart denna nya rörelse är på väg.

Fria Tidningen

De indignerade åter på gatorna

Världen över tog folk till gatorna i helgen enade i kravet på global förändring. Fria tidningen var på plats i Barcelona där tiotusentals indignerade visade att de fortfarande är en rörelse att räkna med.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu