Ylva Lundkvist

Inledare


Ylva Lundkvist
Fria Tidningen

Låt folket få rösta om medlemskap i EU

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou har meddelat att det ska bli en folkomröstning om det nya EU-stödpaketet. Detta efter kraftfulla protester samt en opinionsundersökning som visat att majoriteten av grekerna uppfattar stödpaketet som negativt. Enligt Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson kan ett grekiskt nej till stödpaketet komma att innebära att Grekland måste lämna EMU.

Bara några dagar tidigare röstade det brittiska parlamentet ner en motion om att hålla en brittisk folkomröstning om utträde ur EU. Förslaget vann visserligen inte majoritet, men cirka en fjärdedel av de konservativa riksdagsmännen röstade för motionen trots att premiärminister David Cameron hade gett stränga order om att ”rebellerna” måste lämna sina poster. En brittisk undersökning visar att 70 procent av britterna vill se en folkomröstning och att 49 procent skulle rösta för ett utträde, mot 40 procent som vill vara kvar i EU.

Stödet för EU sviktar ute i Europa och det är inte konstigt. Medborgarnas möjligheter att påverka beslutsprocesserna har beskurits ordentligt i och med EU-medlemskapet. Makten i EU ligger hos ministrar som blivit valda att leda sina nationer – inte EU. Och den ytterst begränsade makt som getts åt EU-parlamentet verkar utnyttjas mer av penningstarka lobbyister än av de folk som parlamentarikerna är satta att representera.

Visst finns det fördelar med EU. Så som att levnadsstandarden tycks ha höjts i de östeuropeiska länder som har kommit med på senare år. Att gränserna mellan medlemsländerna har suddats ut något, så att människors fria rörlighet inom EU har stärkts. Eller att länder med låg miljöstandard har tvingats förbättra denna. Tyvärr väger inte detta upp nackdelarna med EU. Nackdelar som att det mesta av EU:s budget går åt till att subventionera europeiska bönder så att dessa sedan kan slå ut småjordbrukare i fattiga länder utanför EU. Eller att gränserna mot omvärlden och de människor som verkligen skulle behöva flytta in i EU har blivit skarpare och mindre humana.

Protesterna i Grekland och Storbritannien handlar dock inte i första hand om solidaritet med utkonkurrerade småbrukare i Afrika. De handlar om att folk har insett att EU är ett verktyg för de rika att göra sig ännu rikare på bekostnad av de mindre lyckligt lottade. Eurosamarbetet var bara ett sätt för storexportörer att öka sina vinster och för EU:s maktelit att öka sin politiska makt över området.

Den arabiska våren har påmint oss om hur längtan efter demokrati kan ta sig uttryck. I USA pågår protesterna mot finansmaktens svineri för fullt. Kanske börjar även européerna att sakna sina demokratiska samhällen? Kanske kommer finanskrisen bevisa att centralisering inte är svaret på vad mänskligheten behöver för att skapa goda samhällen?

Fakta: 

Ylva tycker det är dags för Sveriges EU-kritiska partier att agera för en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu