Fria Tidningen

Sverige kan – om de bara vill

Under en konferens om Sveriges roll inför klimatmötet i Durban ställde sig den nya miljöministern Lena Ek (C) tydligt bakom ett andra Kyotoåtagande. Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, välkomnar beskedet men ifrågasätter den politiska viljan att ställa högre krav.

Den 28 november åker Sveriges delegation till Durban. Målet är högt ställda förhoppningar om att fortsätta driva på för klimatförbättringar. Förra onsdagen samlades kyrkan, näringslivet, fackförbund, politiker och miljörörelsen under seminariet Sverige kan!, en kraftsamling inför FN:s klimatmöte i Durban. Den nya miljöministern Lena Ek (C), som då gjorde sitt första offentliga framträdande, gjorde klart att hon står bakom EU för en andra åtagandeperiod av Kyotoavtalet. Hon underströk EU:s och Sveriges syn på att det behövs beslut som banar väg för skärpta utsläppsåtaganden.

– Vi ligger långt från tvågradersmålet och det behövs ytterligare åtgärder för att få till stånd de utsläppsminskningar som behövs för att uppfylla det och undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna, säger Lena Ek.

– Globalt sett blir inte klimatfrågan löst för att Kyotoavtalet förnyas, men det har stort symbolvärde, framför allt för de fattiga länderna. Det är vi i i-länderna som måste visa vägen för vilken framtid vi vill och kan få. Det är vi som har tekniken och pengarna.

Nya studier visar att klimathotet, och dess effekter i form av bland annat översvämningar och torka, är allvarligare än man hittills känt till. På konferensen sammanfattade Johan Rockström, chef för Stockholm resilience centre och Stockholm environment institute, läget för de känsliga ekosystemen som inbegriper bland annat polarisarna i Arktis och de tropiska korallreven och regnskogarna.

– Planeten är känsligare än befarat med allvarliga konsekvenser som följd. Spannet är inte längre mellan bra eller dåligt utan mellan farligt och katastrofalt.

Enligt Johan Rockström börjar det nu också synas tecken på att ekosystemen börjar närma sig koldioxidmättnad, de fångar inte längre upp hälften av våra utsläpp, som tidigare.

– Vi ser klara samband mellan naturkatastrofer, väderfenomen och förändringar i ekonomin. 2011 kommer att bli ihågkommet som året då det inte längre gick att säga att extrema väderförhållanden är normala, säger han.

Trots detta har världens ledare inte kunnat ge ett samlat svar på klimatutmaningen. Stormakter som USA och Kina, men också Japan, Ryssland och Kanada visar svagt intresse för att vilja ansluta sig till ett globalt bindande avtal efter 2012 då Kyotoavtalets första fas tar slut, men det är ändå den uppgift som de 194 deltagande länderna står inför. Men för att nå framgång krävs höjda ambitioner. De nuvarande åtgärderna som slogs fast i Köpenhamn och Cancún är otillräckliga.

Ankin Ljungman, Diakonias policyhandläggare för klimatfrågor, menar att ett förnyande av Kyotoavtalet kräver att EU tar makten vid förhandlingsbordet.

– Här finns möjlighet för EU att bli miljöhjälte. Om EU kliver fram sätter det press på andra länder att gå med. Det är inte en bra taktik att vänta in de andra. Vi måste ställa krav på vilken politik vi vill ha och sedan driva den aktivt.

Dagen gav inget entydigt svar om vilka frågor Sverige kan eller bör driva i Durban. Däremot var det tydligt att den gemensamma nämnaren i de olika paneldiskussionerna var bristen på och behovet av politiskt ledarskap med tydliga visioner.

– Det behövs någon som visar vägen och mobiliserar krafterna. Det är många röster som hörs men ingen dirigent. Näringslivet, miljöorganisationerna och kyrkan är alla otåliga. Det är bara en spelare kvar – och det är den politiska viljan, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen.

Vad är realistiskt att vänta sig av förhandlingarna i Durban?

– Att Lena Ek så tydligt ställde sig bakom ett förnyande av Kyoto var en positiv överraskning. Jag tror att några steg fram mot ett avtal kan vara rimligt att vänta. Det finns en femtioprocentig chans till ett ja till ett nytt Kyoto, men det blir inte ett bindande avtal den här gången, det är det för lite tid för, säger Svante Axelsson.

– Kina vet att de själva blir förlorare utan ett nytt klimatavtal, de kan nog bli kaxigare och utmana USA. Axeln Kina–EU ses av många som en intressant relation. Kina tycker nog att det är skojigt att låta USA sitta på bänken.

Under konferensen efterfrågades tydligare ledarskap. Hur ska regeringen agera?

– Sverige är ett bevis på att det går att kombinera välfärd med en bra utsläppspolitik. Men vi måste gå mycket fortare fram. Sverige håller på att tappa farten och lever på en förlegad självbild. Att Sverige kan framkom med önskvärd tydlighet under konferensen. Frågan är om Sverige vill.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm tionde bästa miljökommun

Staden upp sju placeringar mot förra året. "Men för matavfallet får vi skämmas", säger miljöborgarråd Katarina Luhr om stadens miljöarbete.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu