Fria Tidningen

Kulturskolan som ger hopp inför framtiden

Det dagliga livet i Palestina är en kamp mot vägspärrar, rädsla och restriktioner. Barn och unga vågar sällan se längre än till morgondagen. Kulturorganisationen Vaca vill vara en motvikt till osäkerheten.

– Att leva i Palestina kan liknas med att befinna sig i ett stort fängelse. Med över 500 vägspärrar är det omöjligt att röra sig fritt på gatorna eller mellan olika områden. De flesta vet att de när som helst kan bli arresterade, ibland bara för att ha befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle.

Det säger Manar Wahhab, pr-konsult och en av grundarna till den ideella kulturorganisationen Vaca. Hon berättar att det är särskilt svårt för de barn som växer upp i oroshärdarna runt Gaza och Västbanken. Ockupationen, som lett till stor arbetslöshet, tär på familjernas ekonomi. Få barn har aktiviteter på fritiden och varken privata eller kommunala skolor har längre estetiska ämnen på schemat.

– Barnen här saknar den vägledning, förtrolighet och uppmuntran som familjen normalt ger och de knuffas mot en tillvaro av våld, skolk och isolation, säger Manar som genom att erbjuda kreativitet och kultur önskar ge palestinska barn och ungdomar hopp om framtiden.

Vision association for culture and arts, Vaca, grundades 2008 och är en politiskt oberoende organisation som erbjuder fritidsaktiviteter i form av workshops i kortfilm, måleri och skrivande för barn och unga i Bethany, Abu Dis och al-Sawahra, förstäder till Jerusalem. Man vill också blåsa liv i den palestinska identiteten genom kurser i dabkadans, kalligrafi, poesi, berättande och folkloristisk sång.

Initiativtagarna, själva uppväxta med ockupationen, startade med en vision att genom kultur hjälpa barn och unga att bygga en bättre självkänsla och på så sätt skapa ett friare och mer förstående samhälle. Så småningom expanderade verksamheten till att även innefatta traditionella skolämnen och årliga sommarläger.

Vaca har även startat upp det första och hittills enda barnbiblioteket i de tre områdena.

– Vårt mål är att ge näring åt frihetsdrömmar, självständighet, personlig utveckling och ömsesidig förståelse och hopp genom att ge en röst åt Palestinas unga, säger Manar Wahhab. Allt arbete sker volontärt och verksamheten finansieras genom donationer från både privatpersoner och organisationer världen över.

Konflikten mellan israeler och palestinier har alltid funnits närvarande i 25-årige Manars liv. Trots det är hon fast övertygad om att människor genom kunskap och kulturell dialog kan förändra sin livssituation och se möjligheter till ett annat samhälle.

– Min önskan är att alla barn i Palestina ska kunna leka, lära, lyssna och bli hörda. Vaca ger dem möjlighet att bara vara barn.

 

Volontärorganisationerna i Palestina

  • Vaca. Grundades 2008 och är politiskt oberoende. Erbjuder kulturella fritidsaktiviteter i förstäder till Jerusalem. För information om att arbeta som volontär hos Vaca, kontakta Manar Wahhab: [email protected].
  • Tamerinstitutet. Oberoende läsfrämjande organisation i Ramallah på Västbanken, grundad 1989. Arbetar för att barn och ungdomar på Västbanken och i Gaza ska få tillgång till böcker och alternativt lärande. Fick Alma-priset till Astrid Lindgrens minne 2009. Läs mer på www.tamerinst.org.
  • ISM, International Solidary Movement. Arbetar mot våld och apartheid genom direkt aktion och ickevåld. Grundades 2001 av en liten grupp palestinska och israeliska aktivister och syftar till att stödja och stärka det folkliga palestinska motståndet genom internationell solidaritet. För information, mejla [email protected].
  • Unipal. Syftar till en dubbelriktad process: brittiska studenter ges kunskap och förståelse för flyktingars situation samtidigt som palestinska flyktingar i läger på Västbanken, i Gaza och i Libanon får engelskspråkig undervisning. Läs mer på www.unipal.org.uk.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillsammans på väg mot ett språk

Livstycket i Tensta kallar sig för ett modernt kunskap- och designcenter. Nu är de aktuella med utställningen om projektet Vi dricker te och lär oss e på Stockholms stadsmuseum. I projektet har kvinnor som invandrat från andra länder lärt sig att läsa och skriva. Det behövs en mångfald av metoder för att nå fram till det skrivna språket.

Stockholms Fria

Basar under jobbar sig uppåt

Som en motpol till Skrapans kommersiella utbud ovan jord finns Basar under. En trappa ner i köpcentrat på Södermalm öppnar sig en alternativ marknad och mötesplats för kreativitet och inspiration.

Stockholms Fria

De sjunger för klimatet

Med sånger som ”Jag vill ha blommig sojakorv till lunch” och ”Nu tändas tusen kolkraftverk” vill de öka folks medvetenhet om miljöfrågor. Ekokören sjunger för hållbar utveckling och SFT var med under en konsert på Södra station.

Stockholms Fria

Hundra år av arbetarbildning

För 100 år sedan grundades Arbetarnas bildningsförbund av Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet. Sedan dess har verksamheten blivit internationellt uppmärksammad. Förklaringen är enkel, menar Anne Stringberg, jubileumsansvarig: ”Alla vet att vad man än vill lära sig så finns det en studiecirkel för det.”

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu