Fria Tidningen

Hallå där, Kristin Tjulander...

…publicistisk chef för non-books-utgivningen på bokförlaget Rabén & Sjögren. På Formex-mässan i september presenterade förlaget ”en av årets stora nyheter”: pennor, pennvässare, klistermärken, ritblock och annan merchandise med motiv ur Pippi och hennes vänner.

Varför väljer ett bokförlag att lansera Pippi-prylar som ”en av årets stora nyheter”?

– Rabén & Sjögren är ett bokförlag som bland annat har som uppgift att förvalta våra kända bilderbokskaraktärer samtidigt som vi ska skapa nya bilderböcker. Vi har tagit fram flera kvalitetsprodukter för Pippi där barnen själva kan skriva, måla och pyssla. De nya produkterna är en stor nyhet i vår non-books-utgivning.

Varför väljer ni att delta på en inredningsmässa?

– Vi ställer ut på Formex för att möta alla våra kunder. Det är många leksaksaffärer, presentbutiker, souvenirbutiker och andra butiker som har dessa produkter i sitt sortiment.

Hur viktig är merchandise-försäljningen för er?

– Det blir mer och mer viktigt med tanke på hur marknaden förändras. Butikerna tänker mer koncept och det som syns mest säljer mycket. Non-books är ett sortiment av produkter vi har skapat så att vi kan bygga fina miljöer/koncept i butik, i första hand för att sälja fler böcker. Bokhandeln är väldigt nyhetsfixerad, och med våra non-books-produkter får vi nyhetsfokus även på böcker som vi har gett ut sedan många år tillbaka. Vi hjälper även bokhandlarna att skapa merförsäljning, då kunden kanske köper både en bok och en annan produkt nu när dessa finns.

Finns det en risk att barnen glömmer böckerna för prylarna?

– Det är jag övertygad om att de inte gör. Det är boken som är viktigast. Med våra produkter vill vi bara lyfta fram och förstärka de underbara svenska barnböcker och barnbokskaraktärer vi har, så att det finns en motvikt mot alla utländska karaktärer och produkter som kommer, med stora marknadsföringsinsatser varje år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bilderbokens relation till sin samtid

På Millesgården pågår just nu en utställning med Ingrid Vang Nymans illustrationer. Hennes djärva bilder kännetecknar utvecklingen av bilderboken under 1940- och 1950-talen. Fria Tidningen gick dit tillsammans med litteraturvetaren Elina Druker, som berättade om hur den svenska bilderboken förändrats över tid.

Fria Tidningen

Unikt palats för barnen

Den 1 oktober låste Palatset upp portarna till husets 33 rum. Här kan unga prova på aktiviteter som att skulptera, göra musik, radio och film eller bara skapa konst-iga grejer i uppfinnarlabbet tillsammans med konstnärskollektivet Candyland. Aktiviteten var febril när Fria besökte Palatset en vecka före premiären.

Fria Tidningen

Stor spänning på Barnens torg

Fria har talat med fyra barn-och ungdomsförlag som deltar i årets bokmässa för att fråga vilken litteratur som är på gång och vad mässan har för betydelse. För flera är det en av årets viktigaste händelser.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu