Hallå där, Charlie Challis… | Fria.Nu
Fria Tidningen

Hallå där, Charlie Challis…

…som står i startgroparna för att börja spela Närkamp, en teaterpjäs som tar ställning mot rasism på arenor runt om i Sverige.

Vad handlar föreställningen om?

– Närkamp är en kärlekshistoria mellan två unga människor med olika bakgrund men med ett gemensamt intresse – fotboll.

Var och när ska den spelas?

– Det är ett samarbete med projektet Ge rasismen rött kort som är en del av organisationen Ungdom mot rasism. Ge rasismen rött kort har kontakter med en massa elitklubbar i Sverige, så föreställningen bokas genom dem. Än är en föreställning bokad, i mitten av november i Alingsås, men vi hoppas på bokningar över hela Sverige.

Varifrån kommer idén till föreställningen?

– Idén kommer egentligen från ett engagemang i organisationen Ungdom mot rasism. Pjäsen bygger på en novell av Elin Ebbegrim. Vi i teatergruppen Ett fri grupp har skapat pjäsen, skrivit alla repliker. Vi valde att förlägga historien i fotbollsmiljö.

Varför det?

– Främst för att fotboll är den största sporten. Vi använder fotbollen som ett medel för att nå ut till unga. Problem med rasism finns överallt, även inom fotbollen.

Har du egna kopplingar till idrotten?

– Jag har själv spelat fotboll i AIK och älskar fotboll. Nu får jag kombinera fotboll, teater och antirasism – det kan inte bli bättre!

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu