Tusentals väljer asiatiska kampsporter | Fria.Nu
Fria Tidningen

Tusentals väljer asiatiska kampsporter

Mångdubbelt fler tränar asiatisk kampsporter än den traditionellt västerländska. "Det beror på att de innehåller viktiga värdegrunder", tror Jonas Hasselhuhn, instruktör i Iaido, en japansk kampsport. 

Omkring 50 000. Så många registrerade medlemmar har svenska budo- och kampsportförbundet som samlar ett tjugotal idrotter, jämfört med några hundra som utövar europeiska kampsporter i Sverige. 

Skillnaden i intresse tror Jonas Hasselhuhn beror på att de asiatiska kampsporterna bland annat innehåller värdegrunder och är fostrande. 

– Många söker ju efter sig själva och hittar svar i kampsporten. De asiatiska kampsporterna innehåller värdegrunder om hur man ska förhålla sig till varandra. 

En viktig skillnad finns också i historien. I utövandet av de österländska kampsporterna har det inte funnits något glapp på samma sätt som den västerländska fick utstå i samband med bland annat den industriella revolutionen. 

– Iaido, till exempel, har förts vidare från generation till generation och är i vissa familjer uppe i tolfte generationen. Det har funnits en kontinuitet in i modern tid, till skillnad från exempelvis den västerländska fäktningen som har dött ut under en tid, säger Jonas Hasselhuhn.

Han tror också att bland annat hans idrott får draghjälp av media. Att filmutbudet med asiatisk kampsport är så stort har en viktig påverkan. 

– När det har varit premiär för en film med asiatisk kampsport märker vi av det genom att fler dyker upp på träningarna.   

Många europeiska kampsporter räknas som nästintill utdöda, men upplever ett förnyat intresse de senaste 20 åren. Några av de vanligaste intresseområdena i dag rör sig kring medeltida kampkonst, så som den utövades i exempelvis Tyskland och Italien. 

Kampsporterna är återskapade efter noggranna studier av historiska dokument och i dag finns omkring 10 000 utövare i hela världen.

Fakta: 

<h2><a href="http://www.fria.nu/artikel/89992" target="_blank">Läs även: En idrott med historiska stötar</a></h2>

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu