Tusentals väljer asiatiska kampsporter
Mångdubbelt fler tränar asiatisk kampsporter än den traditionellt västerländska. "Det beror på att de innehåller viktiga värdegrunder", tror Jonas Hasselhuhn, instruktör i Iaido, en japansk kampsport.
Omkring 50 000. Så många registrerade medlemmar har svenska budo- och kampsportförbundet som samlar ett tjugotal idrotter, jämfört med några hundra som utövar europeiska kampsporter i Sverige.
Skillnaden i intresse tror Jonas Hasselhuhn beror på att de asiatiska kampsporterna bland annat innehåller värdegrunder och är fostrande.
– Många söker ju efter sig själva och hittar svar i kampsporten. De asiatiska kampsporterna innehåller värdegrunder om hur man ska förhålla sig till varandra.
En viktig skillnad finns också i historien. I utövandet av de österländska kampsporterna har det inte funnits något glapp på samma sätt som den västerländska fick utstå i samband med bland annat den industriella revolutionen.
– Iaido, till exempel, har förts vidare från generation till generation och är i vissa familjer uppe i tolfte generationen. Det har funnits en kontinuitet in i modern tid, till skillnad från exempelvis den västerländska fäktningen som har dött ut under en tid, säger Jonas Hasselhuhn.
Han tror också att bland annat hans idrott får draghjälp av media. Att filmutbudet med asiatisk kampsport är så stort har en viktig påverkan.
– När det har varit premiär för en film med asiatisk kampsport märker vi av det genom att fler dyker upp på träningarna.
Många europeiska kampsporter räknas som nästintill utdöda, men upplever ett förnyat intresse de senaste 20 åren. Några av de vanligaste intresseområdena i dag rör sig kring medeltida kampkonst, så som den utövades i exempelvis Tyskland och Italien.
Kampsporterna är återskapade efter noggranna studier av historiska dokument och i dag finns omkring 10 000 utövare i hela världen.
<h2><a href="http://www.fria.nu/artikel/89992" target="_blank">Läs även: En idrott med historiska stötar</a></h2>