Stockholms Fria

Odödlig satir i girighetens tidevarv

Moliéres klassiska komedi Den girige tycks ligga så väldigt rätt i tiden just nu; ”girighetens tidevarv” med finans- och valutakriser och inte minst gigantiska bonusar.

Kärleken till pengar har kanske aldrig varit större än den är nu i vår tid. Molière, som är tidlös i sina satirer, har i en rad pjäser satt fingret på människans ultimata svagheter. Ingenting tycks egentligen ha förändrats speciellt mycket sedan 1600-talet.

Den girige klär av denna mänskliga svaghet in på bara skinnet. Denne 1600-tals författare såg rakt igenom människorna och vågade hänga ut dem på scenen, något som var oerhört modigt när pjäsen skrevs. Förr i tiden betraktades som en dödssynd det som i dag snarare anses som något eftersträvansvärt.

Det känns skönt att få skratta åt Moléres ”pajaser” som tror att de har lösningen på allt, men enbart orsakar mänskliga katastrofer. För visst kan man betrakta de problem som omger huvudpersonen Harpagon som en symbol för de kriser som i vår tid orsakas av spekulanter men i slutändan drabbar vanliga människor. Harpagon, som i denna uppsättning gestaltas av Johan Rabaeus, kan ses som en metafor för dagens pampar och deras bonusar.

Johan Rabaeus fulltsändigt exploderar i sin tolkning av harpagon och hans skådespeleri är helt bländande. Det slår verkligen gnistor om både honom och föreställningen, när han på scenen tar plats som den pennigälskande fadern som sätter sitt klirrande kassaskrin framför sina barns lycka och välgång.

Uppsättningen på Dramaten, som är regisserad av Gösta Ekman, är full av namnkunniga skådespelare och hela föreställningen är en stor upplevelse, där både manus och skådespeleri blir ett teatraliskt fyrverkeri. Föreställningen är på samma gång ett bevis på kulturens förmåga att undersöka gissla avarter i samtiden.

Trots att stycket har många sekler på nacken delar den ut dagsedlar till vår samtids penningbegär. Slutscenen är också mycket talande. När sällskapet drar i väg för att fira bröllop blir Harpagon kvar ensam med sina pengar. Det enda han har förmåga att känna kärlek till är pengarna.

En stor eloge till Johan Rabaeus och den övriga ensemblen för denna tolkningm som framförs med sådan inlevelse och spontanitet. Publiken har verkligen en underbar teaterkväll.

Fakta: 

Den girige av Moliére Regi: Gösta Ekman

I rollerna: Johan Rabaeus, Christoffer Svensson, Sanna Sundqvist, Filip Alexandersson, Rebecka Hemse, Hans Klinga, Anita Wall, Pierre Wilkner, Erik Ehn och Claes Månsson Spelas på: Dramaten

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En New York-teater i Stockholm

Playhouse teater i Stockholm spelar enbart dramatik från New York. Jens Wallén träffade en av Playhouse konstnärliga ledare, Björn Lönner, för ett samtal om amerikansk dramatik och kulturklimatet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu