Recension


Fria Tidningen

Alkberg – en av våra största låtskrivare

23 album och fem diktsamlingar har han på sitt imponerande CV, den evigt unge rockpoeten från Luleå, vars livsåskådning fått agera titel till detta nya album.

Det är inga revolutionerande kliv han tar, men det är fortfarande djupt angelägen, skevt slamrig gitarrbaserad punkpop som Alkberg bjuder på. Alla som gillat honom tidigare kommer älska den här skivan också. 

Det larmiga punkrockeposet Dementorer är en sådan där låt som man kan spela hur många gånger som helst i rad, likt Svensk musik på förra plattan, eller gamla Bear Quartet-klassiker som It only takes a flashlight to create a monster och Put me back together.  I den larmiga Bit i kudden, skattebetalare är det nästan bob hund-känsla med fluffiga syntar, gitarrslammer och tempobyten om vartannat. 

I Lys upp mig som en stjärna blir det smärtsamt tungt när ångestfyllda vrål konstant ligger i bakgrunden till Alkbergs text om död och gråt. Allra vackrast är det dock i den sorgsna balladen Helgen v. 51 där Mattias Alkberg visar att han verkligen är en av våra stora svenska låtskrivare. 

Fakta: 

<h2><em>Anarkist</em><br>Mattias Alkberg</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Höstens vackraste kärleksdisco

Recension

Efter en viss blogghajp, otaliga klubbspelningar och förbandsturné åt Familjen har nu äntligen Linköpingstjejen Lovisa Neggas debutalbum Kär kommit (dock endast digitalt på Itunes och Spotify än så länge) till världen. 

Fria Tidningen

Music & Arts en kreativ fullträff

Recension

Konstnärligt sett lyckades nya festivalen Stockholm Music & Arts med nästan allt. En magisk Björk gjorde universum till sitt och Fatoumata Diawara fick hela Skeppsholmen att gunga. Jens Ahlberg är mer än nöjd.

Fria Tidningen

Invasion från Västerbotten

Punkre, garagerockare, singer/songwriter. Dennis Lyxzén har prövat det mesta. Nu är västerbottningen tillbaka med en ny platta med gruppen Invasionen, ett av flera aktuella bandprojekt. "Jag är en rastlös personlighet och har väl haft adhd sedan jag var liten", säger han. 

Fria Tidningen

Musik för melankoliska

Recension

På sin fjärde skiva har numera Sverigebaserade Ane Brun arbetat med Tobias Fröberg som producent. De har skapat en karg, luftig ljudbild där Bruns ödesmättade stämma är i fokus, ackompanjerad av stråkar och körer i mer eller mindre oväntade arrangemang. 

Fria Tidningen

Fantastiskt kan bli ännu bättre

Recension

Det har varit tyst från Neneh Cherry de senaste åren, men när hon kommer in på Strands scen kan man ta på stämningen, som laddas än mer när en magisk Manchild inleder. 

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu