Fria Tidningen

Greenpeace polisanmäler Ringhals vd

I måndags polisanmälde Greenpeace Ringhals VD på grund av de säkerhetsproblem som förekommit vid kärnkraftverket.

– Någon måste ta ansvaret och om inte det här skulle vara brottsligt är det mycket allvarligt, säger Martina Krüger, Greenpeace.

På måndagsförmiddagen utförde Greenpeace en aktion utanför Ringhals kärnkraftverk. Organisationen ljusdekorerade reaktorerna med budskapet ”Ringhals – Sveriges säkraste kärnkraftverk?”. Syftet var att uppmärksamma de säkerhetsbrister som förekommit vid kraftverket.

– Efter det som hände i Fukoshima har man i Sverige sagt att det aldrig skulle kunna hända här och att svenska kärnkraftverk är så säkra. Samtidigt visar det här på att det finns allvarliga brister i säkerhetssystemen. Vad hade hänt om man inte hade upptäckt skräpet i nödkylssystemet? säger Martina Krüger, energipolitisk talesperson på Greenpeace.

Man har också valt att lämna in en polisanmälan mot Ringhals vd Bertil Dihné. Martina Krüger ser två möjliga brottsrubriceringar.

– Vi har tittat på två olika rubriceringar som uppfyller lagens kriterier för brottslighet. Det handlar dels om grov oaktsamhet enligt lagen om kärnteknisk verksamhet och om allmänfarligt brott, enligt Brottsbalken.

Hur lång tid det tar innan de får besked om åklagaren går vidare med anmälan vet hon inte. Hon ska ha meddelats att det kan ta ganska lång tid och ser också risken att utredningen läggs ner.

– Någon måste ta ansvaret och om inte det här skulle vara brottsligt är det mycket allvarligt. Då står det illa till med säkerheten på svenska kärnkraftverk. Det handlar om svenska folkets säkerhet och någon måste ställas ansvarig för de allvarliga brister i säkerheten på Ringhals.

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, kommenterar polisanmälan:.

– Det är fritt för Greenpeace att demonstrera och polisanmäla om de vill göra det. Jag misstänker att polisen kommer kontakta Strålsäkerhetsmyndigheten som jobbar med och har god insyn i sådana här typer av säkerhetsfrågor. Men man kan ju säga att om Strålsäkerhetsmyndigheten hade ansett att det här var brottsligt så hade de kunnat göra en anmälan, vilket de inte har gjort. Men nu är det upp till polisen att utreda det här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu