Jakt på tillväxt kan rädda planeten… | Fria.Nu
Birger Schlaug

Synpunkten


Birger Schlaug
Fria Tidningen

Jakt på tillväxt kan rädda planeten…

Det lär inte bli politikerna som räddar oss från klimathotet. Det blir troligen jakten på ekonomisk tillväxt som räddar oss från de värsta scenarierna. Det är nämligen jakten på ekonomisk tillväxt som lett fram till att de finansiella systemen riskerar att krackelera. En nedgång i ekonomin kommer att leda till minskade utsläpp av klimatgaser.

Vi har lånat för att upprätthålla tillväxten. Det har varit själva idén som politiker, näringsliv och fackföreningar kunnat enas om. Eftersom de lever i ett kvartalstänkande. I vilket allt bortom nästa val, nästa kvartalsrapport och nästa löneförhandling ligger i mental dimma.

Alla som lånat vet att det finns gränser där det blir problem att betala tillbaka. Med ränta. Nu beordras neddragningar. Grekland är bara förnamnet. Bostadsrätten på Södermalm är bara mellannamnet.

Prognoserna för tillväxten pekar således på betydligt lägre siffror än de fyra procent som man anser vara det optimala. De där fyra procentens tillväxt – som alla från Anders Borg och Håkan Juholt till Barack Obama och Vladimir Putin önskar sig – innebär att ekonomin skulle vara 32 gånger större än i dag vid nästa sekelskifte.

Var och en kan själv fundera på de ekologiska konsekvenserna av deras drömmar. Den som är naturvetenskapligt bevandrad kan till och med bli förskräckt över hur deras drömmar hotar de planetära processerna. Utifrån detta kan den socialt intresserade dra konsekvenser som skrämmer. Och den som tror på demokratin kan frukta det värsta av de sociala konsekvenserna.

Men nu väntar en sväng med nedgång i ekonomin. Vilket vi alla bör ta som en väckarklocka. Som skräller att vi nu måste tänka om. Byta tankemodell. Se på världen och oss själva på ett mer behärskat sätt.

Tyvärr har de politiker som nu förvånat tittar på utvecklingen valt att inte förbereda sig på den tid då tillväxten slår i taket och vi måste välja en annan väg. Därför kommer avstannande tillväxt i ekonomin att leda till sociala problem. Någon Plan B existerar nämligen inte. Det borde varit varje partis förbannade skyldighet att fundera och samtala om Plan B. Det borde varit deras skyldighet att ta medborgarna på allvar och våga ställt frågan: Vad gör vi nu när vi är på väg ut ur tillväxtsamhällets modell?

Den frågan borde ställts i förra årets valrörelse. Men istället för att tala om idéer talades det om makt. Till och med idépartierna reducerade sig själva till simpla maktspelare.

Det vore bra om vi i sansad och insiktsfull form kunnat ta vägen från tillväxt- och konsumtionssamhället till det vi kan kalla Utvecklingssamhälle. Det hade kunnat bli skonsamt. Rent av bra. Gett oss bättre liv, utan onödiga övergångsproblem.

När nu kapitalismen har blivit alltför kreativ för sitt eget bästa så kommer det att bli problem. Kreativiteten hotar nämligen – efter några ytterligare hyperventileringar – att spränga själva systemet. Det lär bli det pris vi får betala för jakten på den heliga gralen: ekonomisk tillväxt.

Ett sprängt system är värre än en medveten övergång till ett annat. Ett sprängt system skapar sociala problem. Och demokratiska problem.

Det ironiska är att det sprängda systemet kanske kan resultera i att tankar om basinkomst/medborgarlön vinner gehör både till höger och vänster. Hur ska man annars lösa de problem som uppstår i ett krackelerat samhälle?

Vi kommer – vare sig vi vill eller inte – att behöva byta väg. Ju snabbare vi inser att vi behöver byta väg, desto lindrigare blir promenaden. Inser vi behovet av vägbyte försent lär det inte bli promenad. Utan marsch. Med kängor. Går det riktigt illa, och forskarnas klimatscenarier stämmer, riskerar vi att få höra rop på starka män med bruna kängor.

Att nu reagera konstruktivt på klimat- och miljöhoten är inte bara att skydda planeten, det är att skydda demokratin. Det handlar inte bara om solidaritet. Det handlar lika mycket om egoism. För vem vill leva under hotet av bruna kängor?

Fakta: 

Birger Schlaug
är debattör och 
fristående krönikör 
för Fria Tidningar.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu