Fria Tidningen

Sexåringar sorteras in i a- och b-lag

Hammarby fotboll satsar på uttagningar till elitlag redan från sex års ålder. Föräldrar protesterar, men talangchef Johan Lager hävdar att det är säkraste sättet att få fram nästa generation landslagsspelare.

Klockan är halv sex en sensommarkväll på Hammarbyhöjdens IP utanför Stockholm. I dag är det en första elitträning för spelare i Hammarby, födda 2002, inför ett elitlag som ska startas senare i höst. Onsdagen före denna hade även pojkar födda 2003 och 2004 sin första elitträning. De tränas av speciella elittränare och instruktörer de inte känner, och ska nu visa vad de går för.

Vid sidan om planen står en mamma och en farfar till ett barn. Farfadern säger att han är mycket skeptisk till att de ska elitsatsa nu, när sonsonen bara är nio år.

– De som inte blir utvalda kommer att tröttna, och kanske även dem som blir utvalda. Det viktiga i den här åldern är att de har roligt och så länge de gillar att spela kommer de att fortsätta, säger han.

Mamman håller inte med. Hon tycker att det är bra att det satsas redan nu och menar att det finns vissa barn som inte är så bra som drar ner de andra. Efter en stund kommer det fram att hon är säker på att hennes son kommer att komma med i elitlaget, hon säger att han är väldigt duktig.

Ordförand för Riksidrottsförbundet, Karin Mattsson Weijber, säger att barnidrott ska utgå från leken och från barnens behov.

– Hela poängen är att barnen ska utveckla ett intresse, och de allra flesta klubbarna klarar det jättebra. Men om man tror att man kan se vilka som är elit vid så ung ålder som åtta så är man fel ute. Det man kan se är tidig mognad. Om man tittar på allsvenskans spelare så ser man att de flesta spelarna är födda i början på året, och det beror ju inte på att alla bra spelare föds då, utan för att de som är födda sent på året har blivit bortsorterade vid elitsatsningar när de var små, säger hon.

Hammarbys talangchef Johan Lager säger att ett stort problem inom fotbollen i dag är den outbildade föräldraskaran som agerar tränare.

– Om man lägger lite tid på fotbollen som förälder så kan man nå en väldigt hög position inom föreningen väldigt snabbt. Och om man är outbildad väljer man ut barn på fel kriterier. Det är en av anledningarna till varför allsvenskans spelare är födda tidigt på året, säger han.

Men Johan Lager säger också att de som är födda tidigt på året alltid har ett försprång, både fysiskt och intellektuellt. Han menar att de blir duktigare, snabbare, starkare och att de får ett självförtroende.

– Jag funderade på om vi skulle kvotera in barn som är födda sent på året, men vad gör det när resten av samhället blir överkörda av januaribarnen?

En mamma till en sjuårig pojke som spelar i Hammarby är mycket orolig för vad som kommer att hända med de andra lagen när elitlaget startas.

– Om nu huvudtränarens son blir antagen till elitlaget så förlorar ju vi vår tränare. För varför skulle den föräldern vilja fortsätta att träna vårt lag när dennes barn har försvunnit till elitlaget? Vad händer med vårt lag om det inte finns någon tränare?

Talangchefen Johan Lager igen:

– Ni från medierna vet inte vad ni pratar om och sedan sitter ni och klagar när ni tittar på Sveriges landskamper i fotboll. Jag tänker så här – välj ut ett antal spelare, ett urval som får ta del av en utbildning med en utbildningsplan som är genomtänkt. För vem tror att outbildade föräldrar kan träna upp våra nästa landslagsspelare?

Mamman till den sjuårige pojken menar att hennes son skulle kunna bli riktigt bra, men att han inte är en sådan som visar framfötterna på en elitträning.

– Vissa i laget vågade ju inte ens gå på den där elituttagningen. Tränarna hade sagt att någon skulle komma dit och titta om de är bra, och det ville barnen inte. Och angående föräldratränarna så kan jag tycka att oavsett om Johan Lager uppfattar dem som inkompetenta så är det ju inte det som är det viktigaste. Det viktigaste för de här små barnen är att de känner sig trygga och över huvud taget vågar gå ut på planen. När de är så här små vill de ju knappt gå på toaletten utan mamma och pappa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu