Fria Tidningen

Biskop ifrågasätter AP-fondernas investeringar

AP-fonderna har drygt 200 miljoner kronor investerade i det guldgrävande företaget Goldcorp, som i veckan ströks från Dow Jones hållbarhetsindex. I Marlingruvan i Guatemala glimmar Goldcorps guld, men desto svartare är det för lokalbefolkningen. Biskopen från området gästade Sverige i veckan och gav sin bild av situationen.

AP-fonderna förvaltar 875 miljarder av svenskarnas pensionspengar och har i och med det ett stort ansvar för hur pengarna placeras. AP-fondernas etikråd har i uppgift att följa investeringarna och granska företag som anklagas eller misstänks för miljöförstöring och människorättsbrott.

Vid den årliga genomgången av Dow Jones hållbarhetsindex den 19 september ströks Goldcorp från listan över socialt ansvarfulla företag. Anledningen är de många anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter och miljöförstöring runt företagets guldgruvor, bland annat i Guatemala, som har rapporterats. 

I fallet Marlingruvan i Guatemala uppmanade den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) redan i maj 2010 den guatemalanska staten att stänga guldgruvan, så att inte lokalbefolkningen skulle behöva fortsätta lida av dess negativa konsekvenser. 

Gruvdriften pågår än i dag och AP-fonderna har inga planer på att dra tillbaka sina investeringar i företaget.

Biskop Álvaro Ramazzini från San Marcos i nordvästra Guatemala, där guldgruvan Marlin är belägen, har gjort sig känd för att konsekvent stå upp mot orättvisor och diskriminering och för sitt engagemang för miljön och mot transnationella företags utvinning av naturresurser. I mitten av september besökte han Sverige för att ge sin bild av situationen.

– Det är inte rättvist att de investeringar som i en del av världen är till för att garantera en bra livskvalitet inte tar hänsyn till den förödelse som den här typen av investeringar i utvinningsindustrin orsakar i ett fattigt land som Guatemala, säger han.

Vid en träff med representanter för AP-fonderna mottogs endast Ramazzini och deltagande från övriga representanter från civilsamhället nekades. AP-fondernas hållning står fast. Enligt dem är den bästa strategin för aktiv påverkan att behålla investeringarna.

Att Etikrådet har följt situationen sedan flera år och ändå inte reagerat kraftigare på de fortsatta anklagelser som har riktats mot företaget är anmärkningsvärt, men inte särskilt förvånande.

Intresset för investeringar i råvaror, inte minst i guld, har ökat under de senaste åren. I augusti nådde guldpriset nya rekordnivåer då ett uns kostade drygt 1 800 dollar. För AP-fondernas investeringar kommer etikhänsyn i andra hand. Först står kravet på hög avkastning. Goldcorp jobbar hårt för att få företaget att framstå som viktigt för utvecklingen i landet. Reklamen duggar tätt i radio och tidningar.

Enligt Ramazzini handlar det om hur man väljer att definiera utveckling.

– Om vi med utveckling menar att företagen kommer och sedan försvinner med pengarna och lämnar oss med risk för att gifter läcker ut i naturen, att vattnet förorenas och att vattenkällorna utarmas, så är inte det vad jag anser är utveckling.

Han fortsätter:

– Utveckling handlar om att se till att människor får sina basbehov tillgodosedda, och ett sådant är att ha tillgång till rent vatten.

Magalí Rey Rosa är miljöaktivist, driver en tankesmedja och är kolumnist på en av Guatemalas största dagstidningar. Hon har följt situationen kring Marlingruvan sedan starten i december 2005 och menar att situationen kan liknas vid filmen Blood diamond med Leonardo di Caprio som diamantsmugglare under inbördeskriget i Sierra Leone. Att utvinna guld med cyanid har även det ett mycket högt pris, menar hon.

I juli publicerade den katolska organisationen Copae tillsammans med den amerikanska människorättsorganisationen Unitarian universalist service committee (UUSC) en studie som visar att kostnaden för att sanera och stänga gruvan uppgår till runt 50 miljoner dollar. Goldcorp har satt av drygt en miljon dollar.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu